1 Aralık 2008 Pazartesi

Yarınlarımıza Sahip Çıkmalıyız...



Bu konuyu yayınlamakta geciktiğimin farkındayım.İlk sevgili arkadaşım Pandora dan konuyu mim olarak alacaktım.Ancak fırsatım olamadı.Öncelikle şehir dışına çıkmam gerektiği için bir gecikme oldu, daha sonrasında ise bu konu ile ilgili videoyu bloğuma ekleyemediğimiz için bende artık yazmaya ve izlenmesi çok mühim olan videoya da link vermeyi daha uygun buldum.
Küresel ısınma endişelenmeyi gerektirmeyecek kadar bize uzak değil, maalesef.Bu gerçeği kabul etmeli ve buna göre üzerimize düşeni yapmalıyız.İklim değişikliğine ilişkin uyarıları dikkate almalıyız.Soğuk kış günlerinde sıcaklıkların 8-10 derece artışı belki hepimizin içini ısıtıyordur ancak bunun dünyamız üzerinde ki olumsuz etkisini görmemezlikden gelemeyiz.
Normal koşullarda Jeolojik zaman ölçeğinde meydana gelen olaylar, artık insan ömrü kadar kısa bir dönemde gerçekleşiyor.Gezegenimizin durumunu değerlendiren uzmanlar,insan etkilerinin ve özellikle de kimyasal yakıt kullanımı sonucunda atmosferde biriken sera gazlarının küresel ısınmayı etkilediği inancındalar.Araştırmalara göre son 10 yılda yıllık ortalama sıcaklıklarda rekor artışlar kaydedilmiş.Bunun yanında da başka değişiklikler; buz dağılımında korkunç azalmalar,okyanus suyu sıcaklık ve tuzluluk oranlarında değişiklikler,okyanus diplerinde biriken metan gazları.
Küresel ısınma için önlem almak kadar, artık iklim değişikliklerine hazırlanmak ve adapyasyon sağlama önlemleri almak da önemlidir.Küresel ısınmaya yol açan, sera gazlarının artış sebepleridir.Sera gazı ile karbondioksit, metan,su buharı,azotoksit,kloroflorakarbon ve ozondur.Atmosfere en çok salınan karbondioksit ve en tehlikelisi ise metan ve kloroflorakarbondur.Bütün bunlarda sanayi ve fabrikalardan kimyasal yanma reaksiyonu sonucu, ortama ve atmosfere salınan gazlardırın sonucu.
Bu konuyu önemsemeli, araştırmalı, okumalı ve birey olarak bizde üzerimize düşeni yapmalıyız. Nasıl mı?

Karbodioksit salımını azaltmak ve enerji tasarrufu sağlamak için ;
Tasarruflu ampuller kullanmalıyız.
Zorunlu olmadıkça araba kullanmamalı, toplu taşım araçlarından faydalanmalıyız.
Sularımızı tasarruflu kullanmalıyız.
Geri dönüşümü mümkün olan plastik,poşet,cam,kağıt,karton vs.doğaya tekrar kazandırmalıyız.
Evimizde kullanmadığımız televizyonlarımızı, makinalarımızı,bilgisayarlarımızı vs. kapalı tutmalıyız.
Klimalar yerine evlerimizi daha çok havalandırmalıyız.Soğuktan korunmak için evlerimize ısı yalıtımları yaptırmalı,yakıttan tasarruf etmeliyiz.
Bolca ağaç dikmeliyiz.Bambu ağaçları, normal bahçe ağaçlarından daha çok karbondioksit emerlermiş.O nedenle daha sık bambu ağaçları dikmeliymişiz.
Kısaca uzmanlar "daha az tüketin ve daha çok paylaşın"diyorlar.

http://vimeo.com/2316052 MUTLAKA İZLENMELİ VİDEO!!!..
Leo Murray’ın iklim değişikliği hakkındaki kısa ve son derece bilgilendirici filmi aynı zamanda çok da etkileyici. Herkesin izlemesi lazım diyerek sizlerle paylaşıyoruz. Filmin senaryosunun Ömer Madra tarafından yapılan Türkçe çevirisi, Erdinç Yılmaz tarafından yapılan alt yazı çalışması ile filme eklenmiştir.
kaynak:http://www.msxlabs.or

11 yorum:

Seyyah dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Mehtap dedi ki...

Elv79; canım hoşgeldin bloğuma.Bu konu gerçekten önemsenmeli.Önemsenmediği zamanlarda inanılmaz sinirlerim bozuluyor.Çaresiz kalıyorsun.Herkes duyarlı olmak zorunda.Beni ilgilendirmiyor.Bütün insanlığı ilgilendiriyor.Çok da geniş kapsamlı.O nedenle insanlar araştırmalı, dünyamızın son durumu hakkında ve üzerine düşen konusunda bilgilenmeli.Canım çok teşekkür ediyorum.Beni onure ettin.Sizlerinde eline,yüreğine sağlık.sevgiyle ve sağlıkla kal.

Kızıl dedi ki...

Hayırr olamazzz ya inanamıyorum yaaa. Az önce Elvanın bloguna yazı yazmış yayınlamıştım blogger hesabını kapatmayı unutmuşum ve sana o şekilde yorum yapmışım yaaa inanamıyorum. Yani o Elv79 değildi bendim mehtabım. Elvan uçuyordu o saatte. Nasıl böyle bir aptallık yaptım yaa :(

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Keşke herkes bu konuda duyarlı olsa değilmi canım. O zaman daha güzel bir dünyada yaşardık. Sanırım kendi dünyamızı kendi ellerimizle mahveden yine bizleriz :(
Çok güzel bir konuya değinmişsin. Herkesi duyarlı olmaya davet edelim. Öpüldün canım.

Adsız dedi ki...

mehtaaaaaap ben çalıkuşu yine geldim.... bu kez flame olarak canımcımmmmm

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir paylaşım mı. olaya bilimsel açılardan yaklaşmışsın tebrik ediyorum. Duyarlılık büyük bir erdemdir bana göre. Parmakla sayacak kadar az kişilerin içinde yer aldın bu paylaşıma dahil olarak. Eline, güzel yüreğine sağlık canım.

Sevgiyle kal!

zuzuların annesi dedi ki...

Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş...eline sağlık:)

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Paylaşımın için çok teşekkürler.
Keşke sürekli tüketmeyi marifet saymasak:( üretim yörüngeli bir hayat yaşama çabasında olsak
okuyup unutmasak her daim hatırlasak

sevgiyle kal

Cocukla Cocuk dedi ki...

Bu videoyu Emrah'ın blogunda kanım donarak izledim. Hepimizin yapabileceği o kadar çok şey var ki. Devlet politikalarının oluşmasında etkili olabiliriz, önümüzdeki belediye seçimlerinde arıtma tesislerini sorgulamalıyız,bu konuda hiç iyi durumda değiliz, su arıtma tesislerimiz bile çok azmış.

Adsız dedi ki...

canım benim kim duyarlı ki ben evin önünden geçemiyorum arabadan bir ailede 3 araba ve her biri ayrı ayrı araba kullanırsa sağolsun belediyemiz çoook temiz kör datırsa biz bayanlar su elektik bunları hor kullanırsak evimizi (plastikle doldurursak pimapen ve duvar boyalar)ve bunlar sadece türkiyede var öbür geri ülkeler nasıldır ....küresel ısınma geç bile kaldı çok şey var denecekte neyse.....sevgiler ahsabindunyasi

Mehtap dedi ki...

Muhabbet çiçeğim canım haklısın.Herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum bende sevgiyle kal. Sende öpüldün canım.
---------------------
Çalıkuşum hoş geldin.Takipteyiz yine.sevgiler canım.
-------------------------
Pandoram canım yukarıda elv79 için yazdığım yorum senin için olsun.sevgiler canım.öpüyorum
-------------------------
Banucuğum teşekkür ediyorum canım.Hoşgeldin ayrıca.sevgiler.
----------------------------
Dilekçiğim sende hoşgeldin canım.Keşke ahh!keşke duyarlı olsak.sevgiyle kal canım.
--------------------------
Çocukla çocuk,ya devlet politikası artık bizi aşıyor maalesef.Verilen vaatler tutulsa bu ülke bu hallerde olurmuydu acaba.Devlete de çok iş düşüyorda,duyarlı olacak,bu sorumluluğun bilincinde olacak kişilerin başımıza gelmesi dileği ile diyelim.sevgiler.
-------------------------
Sevgili ahşabın dünyası kendimiz için değil,gelecek yarınlar için duyarlı olmak,elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız.Yoksa sonumuzu kendi ellerimizle hazırlamamız kaçınılmaz görüldüğü üzere.sevgiler.