5 Ekim 2008 Pazar

Bayramda Kütahya' daydık...

Bayramın iki gününü Kütahya'da geçirdik.Eşim doğma büyüme Kütahya'lıdır.Ben de Liseyi Kütahya Lisesinde okumuştum.Kütahya gerçekten güzel memlekettir.Kayınvalideler hala orada yaşıyorlar ve bizde her sene gideriz.Gittiğimizde de gezip eski günleri yad ediyoruz.Ancak bu sefer Sizlerle paylaşabilmek adına, Kütahya'yı tanıtmak adına daha detaylı bir gözlemledik ve bu sefer Kütahya gözümüze daha da bir güzel göründü.Zaten ekonomi yönünden fena sayılmaz.Çinileri ile ünlüdür biliyorsunuz.Fabrikaları ve birçok insana da iş istihdamı çok olan bir memeleketimizdir.Bu nedenle olsa gerek çok büyümüş ve gelişmiş geldi gözümüze.


Yukarıdaki vazo Kütahya'nın merkezinde bulunur. Kütahya'yı ve Kütahya Çinilerini sembolize ediyor.
Kütahya tarihi, doğa güzelliğini ve modern şehirleşmeyi bir arada barındıran ve her kesimi büyüleyen bir kent bana göre.
Yukarıda görünen Kütahya'nın kuşbakışı görünüşü. Bu resim sadece bir bölümü.Bu resmi çekerken bulunduğumuz yerden Kütahya'nın dört köşesini görmek mümkün.Şehir günden güne büyüdüğü buradan o kadar net görünüyor ki.
Yukarıdaki resmi de oranın yerel yayınlanan dergilerinden birinden çektim.Oraya özgü yöresel kıyafetleridir.Düğünlerde,kına gecelerinde genç hanımlar düğüne bavullarla gelir, gece sonuna kadar birkaç tane bu yöresel kıyafetlerden giyerler ve her kızın çeyizinde bulunur bunlardan.

Bu bayramda Kütahya'da müzeleri ve tarihi yerleri de gezdik.Yukarıdaki Macar Konağından bir bölüm.Resimleri sıraya göre koyamamışım o nedenle resimlere göre anlatacağım.1840'lı yıllarda Macar Komutanı Lajos Kossuth Kütahya'ya gelmiş ve Kütahya'lıların konukseverliğinden memnun kalıp bir süre burada yaşamış ve bu evde kalmış.Bugünse burası müze haline getirilmiş.Konaktan bir bölüm.
Burası konakta Lajos Kossuth'un çalışma odası.
Burası selamlık diye adlandırılan bölüm.Ailesi ile kaldığı odası,yatak odası,çalışma odası bulunuyor.
Lajos Kossuth' un konağı ve bahçesi.Bahçesinde heykeli de bulunuyor.
Konağın girişinde bu büstü ve hayatını anlatan bu yazıt bulunuyor.
Şimdi gelelim çini müzesine.Fotoğraf makinamı almayı unutmuşum ve hepsini cep telefonundan çektiğim için kaliteli resimler olamadı ve birçok resmi buraya alırken yan,ters çıkıyor.Bende düzgün çıkanları ancak yayınlayabiliyorum ve o nedenle sıra takip edemedim.Kusura bakmayınız lütfen.
Yukarıdaki masa Abdulvahip zamanında yaptırılmış ve yer altında arkolojik kazılar sonucunda bulunmuş bir eser.

Kütahya Çinileri.Bazıları Oranın Çini sahipleri tarafından müzeye bağışlanmış eserleri.



Yine yeraltı kazılarında bulunmuş İznik Çinileri imiş.

Arkoloji müzesinde de Eskiçağlardaki insanların yaşantılarını yansıtan eserler yer alıyordu.
Eskiçağ insanların topraklardan yapmış olduğu bu kaplar, çanaklar, çömlekler de görülmeye değerdi doğrusu.
Bu eserler, hangi çağlarda o ilk insanlar neler yapmışlar, nasıl yaşamışlar,neler keşfetmişler,hayatlarını kolaylaştıracak şeyleri nasıl keşfetmişler ve ilkel şartlarda yaşantılarını kolaylaştırma çabalarını görebiliyoruz.
Çağ çağ gelişme göstermişler.Önce toprağı keşfetmişler.Topraktan birçok şeyler yapmışlar. Daha sonra madeni, bronzu bulmuşlar.Altını bulmuşlar.Öyle ki takılar,süs eşyaları bile çok ilginçti.
Altını bulduklarında yukarıdaki süs eşyaları,küpeler,kolyeler,bileklikler o kadar ilkeldi ki.


Güneş saati olarak yapılmış.

Mezar taşı.

Bayram nedeni ile kapalıydı.

Lisemiz.Kütahya Lisesi.Ne güzel günlerdi.
Adliye sarayı ve bütün cephesi çini ile süslenmiş.Kütahya'da birçok kurum, cami ve okul cephelerinde çini süslemesi görmek mümkün.
Tarihi evleri.Safranbolu evlerini andırıyor.Ahşap yapı bu evler.Genelde ara sokaklarda sıkça rastlıyoruz.

Kütahya'nın Döner Gazinosu.Biz içindeyken sürekli dönüyor ağır bir şekilde.İçinde döndüğünüzü hissetmiyorsunuz ama zaman zaman dışarı bakıldığında manzaranın değişmiş olduğunu farkediyorsunuz.Yalnız bayram nedeni ile bu sefer buraya da giremedik ve uzaktan görüntüleyebildik.

Gazinonun bulunduğu surlardan çekilmiş bir resim daha.Ayrıca burada duymuşsunuzdur.Dumlupınar Üniversitesi var.Şayet birgün çocuğunuz burada bir okul kazanacak olursa veya hayat sizi buralara sürüklerse hiç tereddüt etmemenizi öneririm.Haa! insanları nasıldır derseniz o konuda birşey söyleyemem.Çünkü bende pek tanımıyorum.Bundan on sene öncesi sadece kendi arkadaş çevremle sınırlı idim.Çok da iyiydik.Güzel günlerimiz geçmişti.


16 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım, ellerine sağlık. İlgiyle seyrettim fotoğrafları. Boşuna demiyorlar, Anadolumuz medeniyetlerin beşiğidir diye. Yurdumuzun her karışı tarih kokuyor zaten. Gerçekten harika resimler bunlar, ellerine sağlık.

Biz de geçen yıl Eskişehir'e giderken geçmiştik elbtte gezme imkanımız olmadı ama girişte Çini işi satan mağazalarda durup alışveriş yapmıştık. Hatta oradan aldığım nazar boncuğundan, ki kocaman bişi, yuvarlak ve sicimle tutturulmuş, alması için yeğenlerime gelecek sefer için sipariş verdim.

Her yer çok güzel. İyi de Mehtapcım, hiç yemeklerden bahsetmemişsin. Tamam yediklerin içtiklerin senin olsun derler ama ben yenilenleri de merak ettim valla :)

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Çinilerle iç içe büyüdüm babamın mesleği gereği güzel gemiş tatiliniz canım bu arada yazını gir düzenle yeniden en alttaki boşlukları sil çünkü yorum kısmı çok alta inmiş sevgiler.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Çok güzel bir tatil olmuş
Kütahya çok güzel bir şehir.
Resimler de harika, ellerine sağlık.
İznik ve kütahya çinilerinin güzelliği hiçbiryerde yoktur. Tarihi de resimlerinden yansıması çok güzel
Sevgiler...

enn pasta dedi ki...

Geçmiş bayramın tekrar kutlu olsun canım.
Çinilere bayıldım.Ne güzel fotoğrafar bunlar.
Bu arada ,seni çok zevkli bir oyuna davet ettim (mimledim).Kabul eder misin acaba ?
Sevgilerimle.

pelince dedi ki...

Bende çok küçük yaşlarda gitmiştim ama hiç bir şey kalmamıştı aklımda..Paylaşım için teşekkürler..
Hoşgeldin..:)

Sevgiler..

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Görmek siterdim oraları çok. İnşallah birgün kısme tolur. Ne güzel tanıtmışsın oraları canım. Öpüldün. Sevgiyle kal.

Ferhanca dedi ki...

Aman bir Kütahyamı dedi anneannemim , annemin melleketi.
en son 2005 de gittim kızımıda götürdüm bayıldı sokkak çeşmelerien eskiden daha çoktu..
annem ankarda yaşıyor, akrabada çok az kaldı..büyükler ölünce zaten kalanlar azalıyor..
güzel memleket..sevgiler.

Mehtap dedi ki...

Canan hanım, çok özür dilerim.Aslında bizim yöresel yemeklerimizin de güzelliklerinden her daim bahsetmek lazım ama unutmuşum.bir daha ki sefere bunu da dikkate alırım söz.yorumunuz için teşekkür ediyorum.sevgiyle ve sağlıkla kalın.

Mehtap dedi ki...

Craft Womanım biliyorum canım. seni o kadar iyi tanıyorum ki,canımsın sen benim.teşekkür ederim canım yazımı tekrar düzenledim.sevgiyle ve sağlıkla kal canım.

Mehtap dedi ki...

Yaşamın kıyısında,
evrenciğim çok teşekkür ediyorum.Evet çinilerde, Kütahya da güzeldir gerçekten.Sevgiyle ve sağlıkla kalınız canlarım.

Mehtap dedi ki...

Pelinciğim hoşbulduk canım.Umarım tekrar gitmek nasip olur.Epey değişim var çünkü.Biz her sene gittiğimiz için sene sene değişikliklere tanık oluyoruz.sevgiler canım.

Muhabbet çiçeğim inşallah canım dileğin gerçek olur.bende öpüyorum.sevgiler.

Ferhanca'm ne güzel senin memleketini mi tanıttım.Mutlaka gidip görmelisin çok güzel olmuş.
Ama modernleşme ile kentin o tarihi yapıları sanki dimdik ayakta.sevgiler canım.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bayıldım resimlere..
Çiniler ise
tek kelime HARİKA.
SEVGİLER.. nUnu

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bayıldım resimlere..
Çiniler ise
tek kelime HARİKA.
SEVGİLER.. nUnu

Unknown dedi ki...

Mehtapcım ben Eskişehirliyim.İlk görev yerim kütahya idi.4 sene kaldım kütahyada,senin fotoğraflarını görünce özlediğimi hissttim.ama ben senin gittiğin konakları,müzeleri hiç görmemiştim yenimi yapıldı yoksa benmi kaçırdım?2000-2004 yılları arasında oradaydım.türk konağı vardı benim bildiğim restorant olarak.Oraya da gittinizmi?daha doğrusu hala duruyormu?:)

Mehtap dedi ki...

Welkinciğim müzeleri bende yeni keşfettim.sanıyorum yeni restore edildi.Kütahya gerçekten çok gelişmiş.Tanıyamadık bizde.Villalar, lüks apartman katları,siteler,geniş bir alana yayılmış.Türk konağı tabii ki duruyor ancak önünden geçtikte fırsat olmadı oraya da uğramak.hatta resmini çekeyim dedim ama sonra da neyse çok resim oldu.hepsini yayınlayamayacağım nasılsa diye vazgeçtim.Biz 2 gün kaldık zaten.sevgiler canım.

saklıdefter dedi ki...

Merhaba mehtapcım, resimler harika bende çinileri çok beğendim.Senide kıskandım hani:)