30 Aralık 2010 Perşembe

"Küçük Sırlar"

Daha önceki postlarımda televizyon bağımlısı olmadığımızdan ve dizi takip etmediğimizden bahsetmiştim. Ayrıca görsel medyanın hiç de eğitici yanlarını göremediğimden, çocuklarımıza ve gençlerimize kötü örnek olduğuna inanarak burada RTÜK' e hitaben yazı da yazmıştım.Son yıllarda RTÜK bu konularla ilgilenmiyor sanıyorum. Neyse RTÜK'ün alanına girecek konuları daha sonra araştırıp yazmak istiyorum.
Benim asıl konum bu sefer "Küçük Sırlar" dizisi. Benim kızım 11 yaşında ve bu diziyi çok seviyor. İzin vermiyorum izlemesine. Ancak fırsat bulduğu anda televizyondan ve internet üzerinden izlemediği bölümlere bakıyor. Yine internet üzerinden fotoğraflarını renkli çıktılar alıp, kendince hazırladığı magazin dergilerine yapıştırıyor. Çalışma masasına asıyor. Kızım Sinem KOBAL hayranı ve "anneciğim Sinem KOBAL için izlemek istiyorum bu filmi" diyor. Kızım ve onun yaş grubundaki arkadaşlarının hepsinde de bu beğeni ve hayranlığı görebiliyorum.O nedenle bu diziyi ve baş oyuncusu Sinem KOBAL'ı eleştiriyorum. Sevgili Sinem KOBAL keşke seviyeli, eğitici filmlerde rol alsa da, bu yaştaki çocuklara ve gençlere daha güzel, daha iyi örnek olabilse...
 
Bu hafta başı (27.12.2010) tesadüfen izlediğim bölümünde (iyi ki  izlemişim) inanılmaz ahlak dışı konulara tanık oldum. Eşim irem'e ders çalıştırıyordu. Ben de "hem televizyon izleyeyim, hem de küçük kızımı oyalayayım" dedim. Ablasını ders çalışırken rahatsız etmesin diye. Zaten tesadüfen televizyonun yanından geçerken bile göz ucu ile baktığınızda dizi hakkında fikir sahibi oluyorsunuz. İrem'e de o yüzden yasak getirmiştim zaten. Neyse bu son izlediğim bölümünde baştan sona ahlaksızlık diz boyuydu. Eminim önceki bölümler de böyle.
-Dizi de anne ve babaların evlilik dışı ilişkileri
-Bunun yanında çocukların da evlilik dışı ilişkileri
-Yine evlilik dışı çocuk sahibi olma
-Entrikalar,yalanlar
-Eşcinsellik
-Çocuk yaştaki genç kızın kendinden geçecek derece alkol tüketimi
-Sorumsuzluk
-Aile kavramın hiçe sayılması
-Şatafatlı bir hayat vs.....vs...
Bu dizideki gençler sözüm ona öğrenciydi galiba. Okul ve eğitim adına hiçbir şey göremedim ben. Çocuklarımıza yararından çok zararına inanıyorum. Amaç dizide ki karakterlere ve onların davranış ve yaşayış biçimlerine özendirici özelliğe sahip bence. Ben kızıma izletmiyorum ve nedenlerini de anlatıp, zaman kaybı olduğunu söylüyorum. Beni anlayışla karşılıyor. Tepki vermiyor ancak benim olmadığım yerde de ilk fırsatta izlemeye çalışıyor.
Peki bizde durum böyle. Acaba başka anne babalar bunun farkında mı acaba? Çok izleniyor, bol reyting alıyor ki uzun zamandır ekranlarda bu dizi. Bir de bu benim farkında olduğum dizilerden sadece bir tanesi. Acaba diğer dizilerde durum nedir? Mesela son zamanlarda bir yerlerde tesadüfen okuyorum veya duyuyorum. Fatmagül'ün suçu ne deniliyor.Artık bu slogan olmuş gibi. O diziler nasıl acaba? Aileler çocukları ile birlikte bu dizileri izliyorlar mı? Daha önceki bu,  bu , bu yazılarımda endişelerimden bahsetmiştim.

Ben ne kadar çocuğuma engel olursam olayım, toplum olarak bazı şeylerin üstüne düşmezsek, önemsemezsek çocuklarımız o toplumdan, o çevreden zarar görebilirler. Son zamanlarda benim çocuklarımdan birkaç yaş büyük arkadaşlarımın çocukları ile ilgili sıkıntı ve yakınmalarını dinlediğim zaman endişelerim gerçekten artıyor. "Demokratik, özgür, özgüvenli...vs. çocuklar, gençler yetiştirelim" derken, ahlaksız, saygısız, bencil, asi,sağlıksız, duyarsız, sevgisiz, tembel, miskin, tüketen vs....vs...çocuklar, gençler yetişiyor gibi me geliyor. Toplum olarak üzerimize düşen gerçekten ama gerçekten duyarlı olmalıyız. "Ben" diye hareket edersek zarar gören yine kendimiz oluruz. "Biz" demeliyiz. Hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Kendi keyfimiz için (bu dizi keyfi de olabilir) çocukları heba etmemeli; kendine, çevresine, topluma yararlı ve duyarlı nesiller yetiştirmeliyiz. Biz çocuklarımıza en iyi şekilde örnek olmalıyız. Bu bir tek benimle olmuyor. Bizle birlikte olmalı ki, toplum da iyiye doğru gitmeli. Çok mu zor bu? Bence değil. Aksine kolay. Biraz ilgi ve çocuklarımıza güzel model olmak. Çünkü çocuklar bizden gördüklerini dışarı yansıtıyorlar ve bu diğer çocuklara ve gençlere de kötü örnek teşkil ediyor. Lütfen bu konuda üzerimize düşeni seve seve yapalım.Bu çocuklar bizim yarınlarımız. Onlara güzel bir gelecek ve insanların insanca yaşadığı bir hayat sunalım...

Bu arada herkesin yeni yılını da kutluyor; sağlıklı, hayırlı, huzurlu, mutlu, sevgi dolu nice nice seneler diliyorum...Herşey gönlünüzce olsun!...

16 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Paylaşımınız için çok teşekkürler, tesbitlerinize aynen katılıyorum.
Yeni yılınızın sağlık ve mutluluk getirmesi dileklerimle.

Saygılar.

Cocukla Cocuk dedi ki...

Of Of Mehtap'cım, biz çocukların yaşları itibariyle henüz yaşamadık bu tip problemler. Ama sana sonuna kadar katılıyorum, gençlik dizisi gerçekten gençlik dizisi olmalı, bizim kültürümüzü ve hedeflediğimiz değerleri yansıtmalaı.

Yeni yılını kutluyor ve mutlu bir yıl diliyoruz sana ve ailene

'ofelya dedi ki...

Aynı frekanstayız..Her ne kadar televizyon izlemesem de az çok çevremden internetten haberdar oluyorum bu tür dizilerle..Ki benim en çok tepki gösterdiğim nokta bu tür dizilere 'Gençlik Dizisi' ünvanı veriliyor olması..Çok yazık gerçekten.

Mehtap dedi ki...

Günaydın Fuat bey, rica ederim.Güzel temennileriniz için teşekkür ediyorum.Sizlerinde yeni yılınız kutlu olsun.sağlıklı,mutlu,başarılı nice senelere.

Mehtap dedi ki...

Sevgili çocukla çocuk,
aslında bana kasıtlı yapılıyor gibi geliyor.Özellikle Türk gençliğini dejenere etmek amaç.gerçek değerlerimizi,kültürümüzü,geçmişimizi ve geleceğimizi yok etmek ve bunun yanında sorumsuz,duyarsız bireyler kazandırtmak bu ülkeye diye düşünüyorum.Allah sonumuzu hayırlı eylesin.Toplum olarak üzerimize düşen duyarlı olmak.farkında olmak bütün bunların ve elimizden geldiğince önlem almak öyle değil mi?
Bende sizlerin yeni yılını kutluyor ve yeni yılda sağlık,mutluluk ve huzur diliyorum.sevgilerimle.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Dilek, ziyaretin ve yorumun için öncelikle teşekkür ediyorum.bu kaygılarımın yanında en azından yalnız kalmadığım için seviniyorum.Üzerimize düşen bütün bunların farkında olmak ve konuya duyarlı olup, elimizden geleni yapmak.En basiti, elimizden birşey gelmiyorsa izlememek ve izletmemek öyle değil mi?.Mesela o saatlerde çocuklarımızla etkinlik veya başka şeyler yapmak.Geçen yıllarda mesela özellikle dizi saatlerinde okuma saati koymuştuk.Ailecek kitap okuyorduk.Bu sene de değişik şeyler yapıyoruz.Ders çalıştırma, oyun oynama, müzik eşliğinde oyun, ufaklıkla resim, bol bol puzzle vs.vs...vakit dizisizde geçip gidiyor böyle olunca.sevgilerimle.yeni yılda sağlık,mutluluk ve huzur diliyorum.

Günışığı dedi ki...

O küçük sırlar dizisine ben de sinir oluyorum ne yabancısını "gossip girl" nede yerlisini anlayabilmiş değilim. Amerikan kültürünü çok çok iyi tanımıyorum en azından ahkam kesecek kadar ama orada bile lise çocuklarının cinselliği bu kadar rahat yaşamadıklarını bu kadar doğal bir şey olmadığını biliyorum. Hele bizim dizi iyice pejmurde, lise öğrencilerinin yemediği halt kalmıyor. Büyükleriyle ilişkileri bir acaip 17 yaşındaki kız gidip arkadaşının babasını tehdit ediyor 40 45 yaş kadın davranışları. Ay yazarken bile sinirim bozuldu vallahi. Yani baştan sona acaip bir dizi.

Unknown dedi ki...

Mehtapcım vallahi ne güzel bir konuya değinmişsin.Benim kızım henüz küçük olsada bende seninle aynı fikirdeyim.Benimde geçenlerde takıldığım bir bölümünde kız erkek arkadaşıyla evlenmeden hamile kalmış,evde salonun ortasında yakınlaşıyorlar.sonra anne eve gelip bu durumu görüyor ve rahatsız etmemek için çaktırmadan dışarı çıkıyor.

Nasıl bir ahlak anlayışı anlamadım .Bunları normal birşeymiş gibi gösteriyorlar ve bence çocuklara ve gençlere kötü örnek oluyorlar....


Aslında söylenecek çok şey var canım...

Neyse senin ve ailenin yeni yılını kutlar ,sağlık mutluluk dolu bir yıl dilerim.öptüm :)

Mehtap dedi ki...

sevgili günışığı, hedef kitle gençler ve ben kasıt görüyorum aslında bu dizilerde.Bizler duyarlı olacağız ve bu tür dizi ve proğramlara reyting kazandırmayacağız.Yeni yılda, sağlık,mutluluk ve huzur diliyorum.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Asu, sizinde yeni yılınızı kutluyor sağlık,mutluluk ve huzur diliyorum.Canım haklısın söylenecek çok şey var gerçekten.umarım herkes duyarlı olur bu konuda.Tek dileğim bu şu an.Senin bahsettiğin bölümü ben görmedim mesela.Baştan sona ahlaksızlık var bu ve bunun gibi dizlerde.sevgilerimle.

'ofelya dedi ki...

@Mehtap duyarlı olmanız ne hoş..Keşkeler anlamsız olacak fakat Keşke her aile aynı duyarlılığı gösterse o zaman emin olun bu tür dizilerin yerini bir zamanlar Barış Manço'nun senelerce sunduğu gibi aile,kültür programları alacaktır..
Sevdiklerinizle nice mutlu seneler dilerim..

Mehtap dedi ki...

Sevgili Ofelyadilek, öncelikle yorumun ve ziyaretin için teşekkür ediyorum.O keşkeleri elimde olmadan bende çok kullanıyorum gerçekten.Umarım herkes duyarlı olur.Burada paylaşmamdaki amaç da buydu zaten.farkında olmayan aileler ve arkadaşlarımız varsa uyarmak istedim.Sesimizi duyuralım istedim.Umarım düşlediğimiz tüm güzelliklere sahip oluruz.Buna gerçekten ihtiyacımız ve hakkımız var.İnsanca yaşamaya.sevgilerimle.yeni yılınızı kutluyor;sağlıklı,başarılı,mutlu,huzurlu nice seneler diliyorum

ladygreenriver dedi ki...

sevgili mehtapçım bloguma gelmişsin,sefa geldin hoş geldin canım..tüm yazdıklarına içtenlikle katılıyorum..maalesef çocuklarımızı eskiden aileler eğitirdi şimdi televizyon eğitiyor.buna kesinlikle engel olmamız lazım..onların ilgisini farklı yönlere çekmemiz lazım..seninde yeni yılın kutlu olsun...
sevgiler

Adsız dedi ki...

İyi ki tanıdım sizi sizden öğreneceğimiz çok şey var, bu kadar iyi ve ilgili bir anne olmanın yanında biraz da kadın olarak SİZE dönersek çocuk sahibi olmayı düşünen kendini bu kocaman sorumluluğa hazırlayan biz yeni evliler için "ÇOCUK SAHİBİ OLMADAN YAPILMASI GEREKEN 100 ŞEY" adlı eğlenceli bir anketim var blogumda fikirlerinizle bize katkıda bulunur musunuz?? Tespitlerinize ben de aynen katılıyorum,umarım tv yapımcıları bir gün hızla dejenere olan bir toplumun ve ÖZELLİKLE ÇOCUKLARIN ve GENÇLERİN sırtından para kazanmaktan vazgeçerler.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Ladygreenriver, sende hoş geldin.Fırsat buldukça okumaya çalışıyorum sizleri de.Umarım herşey gönlümüzce olur.Çocuklarımızın dikkatlerini başka tarafa çeksek bile evde, dışarıda,toplum içinde ya izlemedikleri için eksiklik hissediyorlar, ya da alacaklarını toplum içinden yine alıyorlar.O yüzden herkesin duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum ben.sevgilerimle.

Mehtap dedi ki...

Sevgili yeni gelin, estağfurullah canım. Kendimi bu konuda yeterli görmüyorum ben.Keşke herşey istediğimiz gibi kolay olsa.Gerçekten zor bir süreç bunlar.Bilinçli ve sabırlı olmak da gerekiyor.Umarım tv yapımcıları bir gün hızla dejenere olan bir toplumun ve ÖZELLİKLE ÇOCUKLARIN ve GENÇLERİN sırtından para kazanmaktan vazgeçerler.diyorsun ya bende umarım ama hiç sanmıyorum.Herşey toplum olarak bizde bitiyor.Ancak biz vazgeçirebiliriz bu yapımcıları.Yaptıkları bu programları izlemeyerek,reyting vermeyerek.Anketine de seve seve katılırım ilk fırsatta.sevgilerimle.