27 Şubat 2009 Cuma

Murathan MUNGAN "Yüksek Topuklar"

Hikaye, adı Nermin olan otuz yaşın üzerindeki bir bayanın arkadaşının beş yaşındaki kızı Tuğde ile beş gün, beş gece geçirdikleri bir zaman dilimi içerisinde geçiyor. Fakat 527 sayfalık kitapta Nermin'in belleğinden geçen geçmiş anılarını, ruhsal çözümlemelerini okurken sıkıldım. Ama yine de yazar burada kadınları Nermin'in bakış açısıyla iyi çözümlemiş ve kitapta bunu başarılı bir şekilde anlatmış. Konu ilginizi çekerse okunmaya değer diyebilirim.
Nermin bir reklam şirketinde grafikerdir.Tuğde ise arkadaşının kızıdır. Arkadaşı Nermin'e eşiyle evliliklerinde problem olduğu için beş günlüğüne tatile çıkmaları gerektiği (evliliklerini kurtarmak adına) ve bu arada kızına bakabilmesi konusunda rica da bulunuyor. Nermin isteksiz de olsa bu ricayı geri çeviremiyor. Nermin, evlilik olayına sıcak bakmayan, çocukları sevmeyen, hatta kendisinde olumsuz etki bırakan geçmişte yaşamış olduğu tatsız, acı, anılarını hatırlattığını düşünüyor çocuğun. Tuğde ise beş yaşında olmasına rağmen çeşitli entrikalar çeviren, erkeklere kur yapan, çapkın, gösterişe meraklı, şöhret uğruna her yola başvurabilecek karakter olarak yansıtılmış. İşte burada inanılmaz abartı görüyorum. İnandırıcılığı olmayan örneklerle insanı bile okurken çelişkiye düşüren " yaa! bu kız gerçekten beş yaşında mıydı?"dedirten bir abartıya kaçılmış. Nermin ise beş günü Tuğde ile dolu dolu geçiriyor. Ancak Tuğde'nin her halinden rahatsızlık duyan Nermin' nin geçmişine yolculuk etmesini neden oluyor. Kitabın çoğu da bu geçmişe yaptığı yolculuklardaki Nermin'in gerek depresif durumlarında, gerekse anılarında, ruh çözümlemelerinde yaşadıkları ilişkilerdeki çarpıklıklardan, farklı kadın tiplerine, kadınların kadın düşmanlığına, burjuva yaşamın içindeki insanlarla, fakir insanların ruhsal durumlarına da değiniyor.

12 yorum:

ELİF dedi ki...

Murathan munganı severim ama bu bıraz agır bır roman olmuş herhalde...
Okurken sıkılmışsın izlenımı bıraktı bende...

serrose dedi ki...

Cok uzun sure once okumustum :)
Ben de ara ara SIKILmistim :)
ama gene de okunmaya deger
sevgiler

SMİLENA dedi ki...

canım bu yazarı bende çok severim en son kentten kadınları okudum ve çok beğendim.
ben didemi çok merak ettim.doktor dönüşü neler yaşandı.tekrar geçmiş olsun.
sevgilerle...

zuzuların annesi dedi ki...

Murathan Munganı severim...Bir erkeğin kadın hallerini ve kadın duygularını bu kadar iyi yansıtabilmesi her zaman ilginç gelmiştir bana..Bu kitabı okumamıştım tavsiye için sağol canım...

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Canım merhaba, bu aralar bu kitabın metiniçok duydum. Ama şu sıralar o kadar yoğunum ki elimdeki kitabı bitiremedim. Bitirmeden almicam dedim :)
Ama dayanamıyorum alacam yine :)
Öpüldün.

Mehtap dedi ki...

Elifçiğim kitap için olumsuz bir eleştiride bulunamayacağım ama konu itibari ile beni sarmadı.Zaman zaman abartıya kaçılmış yerler,sıkan bölümlerden dolayı aslında okuma süresi bayağı uzadı bende.
--------------------
Sevgili serrose aynı düşünceye sahibiz bu konuda.bende zaman zamn sıkılarak okudum ama okunmaya değer diye düşünüyorum.Tabii konusu ile ilgilenen için.sevgiler.
------------------------
Sevgili Semra canım çok teşekkür ediyoru. canım kan tetkikleri grafikler normal çıkmış ama kalp için bu 24 saat izlenmesi için bir alet takıyorlar ya.yarın onun sonucuna bakacaklar.inşaallah bir sorun yoktur.hep dua ediyoruz.inşaallah iyi haberlerini alırız.sevgiler.
--------------------------
Rica ederim sevgili Banu.
--------------------
Sevgili çiçeğim bence de almak için acele etme.Bence sırası beklecekler arasında bir kitap.Eminim elindeki kitaplar da okunmaya değerdir.sevgiler canım.sende öpüldün.

pelince dedi ki...

Bende didemi merak ettim,sanırım büyük bir sorun yok...
Geçmiş olsun tekrar...

İyi hafta sonları..

Mehtap dedi ki...

Sevgili Pelinciğim, pazartesine de daha geniş tetkikler yapılacakmış.İşte hastane olayında haa! deynce sonuç alınamıyor.İnşaallah basit bir problemdir de,ciddi birşey çıkmaz.Aslında ben bu tür konulara pek burada yer vermiyorum ama haberi aldığımda çok kötü durumdaydım ve işyerimde bilgisayarın başındayken o an paylaşıp siz değerli arkadaşların moraline ve dualarına ihtiyaç duydum işte.Bir anlık o anki ruhsal durumumla yazdım.İlginize teşekkür ediyorum.inşaallah iyi haberlerini veririm.sevgiyle ve sağlıkla kalınız canım.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Okurken sıkıldığım tek kitap diyebilirim.
Sende benim gibi inat edip bitirmişsin anlaşılan.
Sevgiler...

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Seni üzmek için yinelemedim ama Didem'i çok merak ediyorum. Bize haber verirsin değil mi?
Okuduğumdan bu yana dua ediyorum. Allah'ın melekleri onlar daha.
İyi haberlerini inançla bekliyorum.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Yıllar önce okuudğum bir kitaptı. bence muhteşem bir roman. Dili, anlatımı, kurgusu. Herşeyiy muhteşem bir roman. Hatırlattığın için teşekürler

SMİLENA dedi ki...

selam seni mimledim...