11 Şubat 2009 Çarşamba

30'lardan Sonra Dostluk Hallerimiz...

Sevgili arkadaşım Pandora beni "30'lardan sonra dostluk halleri ne alemde sizde?" diye bir konu da mimlemiş bu seferde. Doğrusunu söylemek gerekirse konu çok anlamlı geldi bana. Ben de bu konu hakkında seve seve yazıyorum ve birçok arkadaşımın da bu konudaki düşüncelerini bilmek istiyorum.

Öncelikle arkadaşlık ve dostluk kavramları her ne kadar birbiriyle eşdeğerde görünse de işin aslı öyle değildir. Hepimizin sayısını bilemediğimiz kadar çok arkadaşlıkları vardır. Ancak dostluk için bunu söylemek mümkün değildir. Sayıları maalesef sınırlıdır. Bunun da nedeni malum. Her insana güvenemezsiniz. Herkesle özelinizi paylaşamazsınız. Herkesten sizi anlamasını bekleyemezsiniz. Hoşgörü, saygı göremezsiniz. İşte bu nedenden dolayı da arkadaşlıklarımızın boyutu sınırlı ve de süreci belirsizdir.Tabii ki bu süreçler zaman zaman bizleri dostluğa kadar götürebilir. Eğer bunu da yapabiliyorsak ne mutlu bize. Ben şuna inananlardanım. "Arkadaşlıklardan dostluklar doğabilir ama dostluklardan arkadaş olunmaz".Çünkü dostluk ileri boyutlara taşınmıştır.

Dostluğu kazanmak da, başkalarına dost olabilmek de gerçekten kolay değildir. Bu kazanımı elde ettikten sonra da onu kaybetmemek için elimizden gelen tüm fedakarlığı göstermeliyiz. Dost sıkıntılı zamanında yanında olabilmeli, senin mutluluğunu, başarını kıskanmamalı, sevincini paylaşabilmeli. Karşılıklı güven duygusunu yaşayabilmeli, çıkar gözetilmemeli. Pandoranın da dediği gibi "Çok sık görüşemesek dahi, görüştüğümüzde hayatımızı kaldığımız yerden paylaşmaya devam edebilmeli" dost.

30'lu yaşlardan önce hayata biraz daha umarsız baktığımız, günümüzü yaşamaya çalıştığımız dönemlerdir. Kendi adıma söylemem gerekirse, o dönemlerdeki arkadaşlığımızın boyutlarının nereye gideceğini pek düşünmezdim. Ancak bazı arkadaşlarımızla ilişkilerimiz seviyeli ve mesafeli boyutlarda kaldığı gibi, bazılarıyla da dargınlıklar yaşadığımız oldu. Ama çocukluğumuzdan ve 30 yaş öncesinden kalma arkadaşlık boyutlarımızı şekillendirdiklerimiz ve daha da ileriye götürdüğümüz oldu ki, bunun adına hiç kuşkusuz dostluk deniyor. İşte o dostlarımla aramızda kan bağı varmışçasına yıllardır birbirimizin birçok şeylerini paylaştık. Dostluklarımız hala devam etmektedir. Evlendikten sonra bile ailecek görüşmelerimize devam ettik. Şimdi eşlerimizde aynı şekilde birbirleriyle çok iyi arkadaş oldular. Hatta çocuklarımız bile arkadaş oldular.Yıllar öncesinde kazanılmış olan dostlukların değeri benim gözümde daha da artıyor. İnsan 30'dan sonraki yaşlarda dostluğu kazanmanın kolay olmadığının farkına geç de olsa varıyor.

Şimdi bu konuda yazılacak o kadar çok şey var ki. Ben daha fazla uzatmamak adına burada noktalıyorum. Ancak bu mimi 30 yaşın üzerindeki birçok arkadaşıma paslıyorum bende. Arkadaşlarım bu pasımı lütfen ciddiye alın. İsim belirtemedim. Çünkü bazı arkadaşlarımızın yaşlarıda profillerinde görünmüyor benim de öyle aslında...:))) Yaa! Aslında dostluk kavramı her yaşta önemli olmalı. Buna göre de yazabilirsiniz bu konuyu. Buna göre yazmaları için de sevgili Muhabbet Çiçeğime, Sevgili Çalıkuşuma, sevgili Primarimaya, sevgili Banuya ve Sevgili SMİLENA' ya paslıyorum bende.

Sevgiyle ve sağlıkla kalınız!..

20 yorum:

Kızıl dedi ki...

Evet evet çok güzel yazmışsın yine Mehtapcığım, yüreğine kalemine sağlık. Ah keşke birbirimize yakın olsaydık da, şu konuyu kahvelerimiz elimizde konuşabilseydik, ne güzel olur du değil mi. Olsun ama, ben böyle de yüreğinin sıcaklığını hissedebiliyorum.

Bu arada demişsin ya hani "Dostluk kavramı her yaşta önemli olmalı" diye, kesinlikle katılıyorum sana, her yaşta çok çok önemli bu kavram. Sağol canım konuya dahil olduğun için. Çok öpüyorum, sevgiler!!!

meleklerim ve ben dedi ki...

Bir kişiye dostum demek diyebilmek çok güzel bir duygu.
Ben herkesle hemen dost olamam yapım gereği sanırım ama bir kez dosttum dediysem bir kişye o kişi ömür boyu benim dostum olarak kalır.

zuzuların annesi dedi ki...

Mehtapcım ne de güzel yazmışsın yüreğine sağlık...Tamam canım yazacağım en kısa zamanda bende...Sevgiler:)

Kızıl dedi ki...

Ödüllendin canımmm

Adsız dedi ki...

saol canım benim benim yaş 27 ayyy baya büyümüşüm ben yahu...
bu arada bende bir ödülün var...
beklerim..

Adsız dedi ki...

Ödülünüz bloğumda..sevgiler..

Mehtap dedi ki...

Sevgili pandoram,
ben teşekkür ediyorum bu güzel düşüncelerin için canım.Aynı duyguları paylaşıyoruz bunu biliyorsun.Dostluk evet çok önemli.seni de bir dost biliyorum.İnşaallah bu dostluğumuzu karşılıklı kahvelerimizi yudumlayacağımız ve doya doya çıkaracağımız günler de gelir.MSN'de bunu tam anlamı ile yaşayamıyoruz.Ne de olsa sanal cam var önümüzde.sevgiler canım.çok öpüyorum.

Mehtap dedi ki...

Dilekçiğim,
burda da ortak noktamız çıktı.Ben de öyleyim.Kolay kolay dostluk gösteremem ama sevdim mi de ,tam severim ben de.sevgiler canım çok öpüyorum.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Banu,
teşekkür ediyorum canım.Bekliyorum.öpüyorum seni de .sevgiler.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Pandoram,
Sevgili Çalıkuşum,
Sevgili Yaşamladans(Neyrancığım)
Ödülleriniz için çok teşekkür ediyorum.sevgiler. öpüyorum üçünüzü de.

Unknown dedi ki...

Canım diğer bloğunu açamıyorum.Canım kızlarım için blogumda ödülün var,uğrarmısın?

Primarima dedi ki...

Ne güzel anlatmıssınız ben böyle yazabilirmiyim? inşallah yazarım...Fırsatı olur olmaz yazılıcak:)

SMİLENA dedi ki...

iyi ki dost olmuşuz .bu şekilde olsa bile çok güzel.duygularını da nasıl güzel dökmüşsun.ben de en yakın zamanda yazıcam
sevgilerle

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Canım benim, ne güzel yazmışsın dostluğu. Henüz 30 yaşıma daha var ama yinede severek cevaplayacağım bu mimi. Öptüm canım.

Cocukla Cocuk dedi ki...

Çok güzel anlatmışsın Mehtap'cım. genelde dostlarımızı 30 lu yaşlarımızın öncesinden taşıyoruz değil mi? 30 undan sonra dost edinmek zorluyor bizi biraz.

Mehtap dedi ki...

Asumancığım,
canım bir sorun yoktu ama yarın sabah bir kontrol edeyim sana dönerim canım.Çok teşekkür ediyorum bizi de ödülünüze layık gördüğünüz için.sevgiler canım.Seni ve minik Elayı çok öpüyorum.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Ebru rima
canım yazarsın tabii ki.Ben yüreğinin güzel olduğuna inanıyorum ve bu konu ile o yürekten çok güzel duygulu bir yazı çıkacağına inanıyorum

Mehtap dedi ki...

Sevgili SMİLENA,
canım çok teşekkür ediyorum.Aynı düşünceleri bende paylaşıyorum.İyi ki bende sizleri tanıdım.iyi ki varsınız.Umarım karşılıklı tanışmak da nasip olur birgün.sevgiler canım.öpüyorum.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Çiçeğim,
biliyorum henüz 30'unda olmadığını.O nedenle yaş sınırlamasını kaldırdım zaten.Bekliyorum cevaplarınızı.sevgiler.seni de çok öpüyorum

Mehtap dedi ki...

Sevgili çocukla çocuk
çok doğru.30 öncesinde kurulan dostluklar çok sağlam.Yıllar daha da bir bağlıyor sizi.Ama ben burada 30 yaşımdan sonra sizler gibi bir dost kazanacağıma ihtimal veremezdim.İyi ki sizler de varsınız.Sizleri de bir dost görüyorum ben.Çünkü saf ve temiz duygularla herşeyimizi paylaşıyoruz burada.sevgiler.