30 Ağustos 2008 Cumartesi

MEDYA OKURYAZARLIĞI...


Son iki yazılarım, blog oyunu adı altında son zamanlarda toplum olarak, anne-baba olarak birçoğumuzu, çocuklarımız adına rahatsız eden konulara değinmiştim.Bu konular, aslında sayın yetkili merciilerimizinde farkında olduğunu gösteriyor ki; Milli Eğitim Bakanlığı ve RTÜK' ün işbirliği ile ilköğretim öğrencileri arasında Medya Okuryazarlığı konulu şiir yarışması düzenlemişler.Ödül alan şiirlerin toplandığı şiir kitabı şu an elimde. Ben de bu kitaptan bir-iki şiiri burada paylaşmak istiyorum. Aslında hepsi birbirinden güzel ve doğru mesajlar veren, çocuklarımızı da rahatsız eden durum. Minik eller duygu ve düşüncelerini dizelerine o kadar güzel dökmüşler ki; canlarım onları buradan tebrik ediyorum...

AH MEDYA AH!

Ah medya ah!
Annemi babamı aldın benden,
Hafta içi her gün,
Sıra sıra diziler,
Ah medya ah!

Akşam saat 20.00 olunca,
Annemin dizisi başlamış,
Şehrazat'ın çocuğu hasta olmuş
Yaprak dökümünün Ali Rıza babası
Çok kızmış.
Anneme soru sorunca
En heyecanlı yeri diyor.
Ah medya ah!

Babam yemeği yer yemez
Haberleri seyreder.
Kurtlar vadisi hiç kaçmaz
Babama soru sorunca
Şimdi en heyecanlı yeri diyor
Ah medya ah.

Hafta sonu olunca
Magazin kuşları
Kim şık, kim rüküş,
Seda Sayan'ın altıncı evliliği
Hülya Avşar kime ne demiş,
Bunlardan bize neymiş?
Ah medya ah!

Bu şiiri Manisa'dan 3.sınıf öğrencisi Ece ATAK yazmış. Bu şiirden de anlaşılacağı gibi medya birçok anne ve babaları da esir almış ve çocuk bu durumdan duyduğu rahatsızlığı dizelerinde çok güzel yansıtmış.

MEDYA ÇOCUKLARI

Biz medyayla büyüyen
Zamane çocukları
Eğlencemiz tek kişilik
İnternet oyunları.

Gazete ve dergilerin
Okuduğumuz kolları
En çok okunanlar
Magazin sayfaları.

Kendi adımız gibi
Biliyoruz onları.
Onlar evlerimizin
Her akşam konukları.

Artık diziler aldı
Sohbetlerin yerini.
Diyaloğu küfürlü
Komedi filmleri.

Yalnız ihtiyaç için
Kullansak biz medyayı,
Ayıklayıp içinden
Zararlı yayınları.

Medyanın az değil,
Çocuklara faydası,
Belgesel izlersek,
Tanırız doğayı,hayvanları.

Özenmesek kimsenin
Sihirli güçlerine,
Uçuyormuş sanıp
Çıkmasak pencereye.

Programlar hayali,
Gerçek dışı olmasa.
Şu büyükler bizleri,
Biraz ciddiye alsa.

Bu şiiri de Sinop'tan 4.sınıf öğrencisi Merve Çiğdem Akyüksel yazmış. Umarım büyükler çocuklarımızı ciddiye alırda, çocuklarımızın o güzel beyinlerini eğitici, insancıl ve ahlaki değerleri olan yayınlar yaparlar.Birbirinden güzel o kadar çok ödül almış şiirler var ki; Nerede Benim Susam Sokağım adlı şiiride yazmak isterdim ama şiirde çok uzun ve hepsine burada yer vermem de mümkün değil.Piyasa da var mı bilmiyorum ama bu kitabı bulabilirseniz alıp okumanızı öneririm. Sevgilerimle...

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok hoş bir yazı olmuş Mehtapcım...
Güldüren,düşündüren kinayeli bir yazı.İlk yorumcu ben oluyor ve bu konuda ki fikirlerine aynen katılıyorum.

Mehtap dedi ki...

Canım teşekkür ediyorum.Maalesef durum bu.Umarım herşey yoluna girer.Duyarlı bir toplum olmakla birlikte,güzel şeylere de şahit oluruz.sevgiyler canım.

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Canım, çok dikkat çekici bir konu bu. Ne kadar dertli çocuklar. Ahh bu medya ahh. Çok haklılar. Hayatımızı diziler, internet herşey köreltti aslında. Nerde akşam eski sohbetler değilmi. Ben çocuklarıma öyle yapmamaya çalışacağım. İş güç yoğunluğundan zaten pek fırsat kalmayacak sanırım dizilere :))
Öptüm canım.

Kızıl dedi ki...

Mehtapcığım merhaba, son zamanlarda yer verdiğimiz konulara ne kadar da uygun bu şiirler. Bunların çocuklar tarafından yazılmış olması da o kadar acı'ki :( Ama işte bu bir gerçek.

Var olan bir şey!
Hislerimizin hiçbirinin uyduruk ya da evham olmadığının ispatı :( Ne diyeyim, toplumumuzun giderek bilinçlenmesi ve cehaletten kurtulması dileği ile. Sevgiler...

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Tek kelime ile harika, çok hoşuma gitti. Bu kitabı bulmaya çalışacağım, benim düşüncelerime mini minnacık yavruların ortak olması. Nasıl bir toplum olduk biz, bu parçalanmışlık çok üzüyor beni. Sizlerin varlığı rahatlatıyor biraz. Hele böyle düşünen çocukların tükenmemesi ne güzel.
Bu arada hayırlı ramazanlar dilerim.

Bloğunun linkini bloğuma kopyalayamıyorum, değişik bir blog çıkıyor. Linkini gönderirsen sevinirim.
Sevgilerle...

LoLa dedi ki...

bu çocuklar süper zeki maşallah bi de dizilerden tv den fırsat bulup aileleri yakından ilgilense deha olurlar :)

Adsız dedi ki...

Bu arada sana mail attım ama buraya da yazayım.


hayata dairlerim blogunun en atında yazılar atom olan yeri bozmuşsun nasıl yaptın bilmiyorum ama ona tıklarsan şayet http://myexcellentblog.blogspot.com/feeds/posts/default diye birşey çıkar ve o da senin rss adresin atomun değil yani çalışmıyor hani bloggerda bağlantı ekle yeri varya oraya senin blogu yazıp kaydedince ve sana tıklamak isteyince bu yabancı blog çıkıyor :( http://myexcellentblog.blogspot.com/

yani senin 2 adreside eklemek istedim ama sorunu düzelt bir an önce kimse seni ekleyemez yani şeker bana düzeltince haber ver bende seni ekleyeyim bloga tamam mı sadece kızlarının blogu ekledim bilesin :(

Adsız dedi ki...

çok destekli ve gerçekçi bir yazı olmuş... tebrikler...

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Hakikaten çok güzel şiirler. Ve ne kadar doğru söylemiş çocuklar. Ah medya ah... Ah anneler, babalar ahhhh.:((

Mehtap dedi ki...

Muhabbet çiçeğim, canım seni burada tanıdım ancak, benim üzerimde o kadar güzel bir izlenim bıraktın ki.Bir öğretmen olarak sizlerinde duyarlı olmanız ve de idealist bir öğretmen olmanız ayrıca beni mutlu ediyor.Herşey gönlünce olsun sevgiyle ve sağlıkla kal öpüyorum canım.

Mehtap dedi ki...

Pandoram yok canım, durum gerçekten vahim.Umarım insanlarımızında gözü açılır ve çocukları adına birşeyler yapabilir.Bizim elimizden de ancak bu kadarı geliyor.Umarım,çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabiliriz.Sevgiyle ve sağlıkla kal canım.

Mehtap dedi ki...

Nur ablacığım tekrar hoşgeldiniz.Maalesef herşeyin farkındayız ama elimizden çok birşey gelmiyor.İşte bloğumuzun güzel yanı duygularımızı ve düşüncelerimizi siz değerli dostlarla paylaşıyoruz ve düşüncelerimizde yalnız olmadığımız da inanın bizleri rahatlatıyor.Sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.sağlıkla diliyorum.

Bu arada benim Atomum yanmış o nedenle birçok arkadaşım beni linklerine ekleyemiyormuş.Nasıl düzeltebilirim bilmiyorum.Araştıracağım bakalım.

Mehtap dedi ki...

Lolacığım çok haklısın.Çocuklarımız sadece ailelerden ilgi bekliyorlar.Ben hiçbir zaman dizi takip etmedim ama yine de televizyonu evimden kaldırdım.Benim çocuğumdan önemli mi?ben her aileninde bunu yapmasını çok istiyorum açıkcası.sevgiyle ve sağlıkla kal canım.

Mehtap dedi ki...

Craft womanım canım benim hoş geldin yine.Her zaman yanımda oldun.Bloğumla ilgili yaşadığım bu sıkıntının da kaynağını bilmiyordum yine senden öğrendim.Ama işin içinden doğrusu nasıl çıkacağımı bilmiyorum.Düzeltebilmeyi umuyorum.Umarım yazılarımı kaybetmem.Çok emek verdim ve geceleri uykusuz kaldığım zamanlar oldu.Yardımın için tekrar teşekkür ediyorum.sevgiyle ve sağlıkla kal.öpüyorum tatlım.

Gökkuşağının Rengi dedi ki...

Ya ne güzel yazmış o öğrenciler.Canlarım benim.Ne kadar doğru yazdıkları.Ben çocukken izlediğim o susam sokağını tekrar ekranlarda görmek isterim.susam sokağı başladımı yerimden kalkmadığım günleri bilirim:))Ben o programla büyüdüm.Hem sayıları,harfleri öğrendim.Yardımlaşmalar,güzel konular anlatılırdı.Şimdikiler gibi vurdulu kırdılı görüntüler yoktu.Sevgiler canım...

pelince dedi ki...

Çocukların bu şiirleri yazması şaşırtmadı beni,o kadar gerçek ki anlatılanlar..O küçücük (aslında büyük)beyinlerinde her şeyi çoktan çözümlemişler . Umarım rtük hem bu yazılanları ciddiye alır hemde kendi bir düzen getirir.
Tüm disney çizgi film kuşağı her hafta 9'dan önce başlamıyor ben halen çözebilmiş değilim...

Umarım düzelir:(

Kızıl dedi ki...

Mehtapcığım nihayet ekleyebildim blog listeme. Evren'de gördüm sorunu çözdüğünü, çok sevindim. Sevgiler...

Mehtap dedi ki...

Çalıkuşum, hoşgelmişsin.Bu yazımda gerçek tabii ki.Türkiye çapında yapılan yarışmada miniklerimizin kaleme aldığı gerçek düşünceler.

Gökkuşağım haklısın.Ne kadar eğitici idi değil mi?Muhabbet çiçeğim için beslediğim duygular senin içinde geçerli canım.Sizin gibi idealist,duyarlı öğretmenler olmanız. umudumuz sizlersiniz.herşey gönlünüzce olsun canım.sevgiler.

Mehtap dedi ki...

Haklısın Pelinciğim umarım herşey yoluna girer.Güzel günler görürüz.sevgilerimle canım.

Pandoram sonunda eklediniz linkimi.Site beslemesinde bir hata yapmışım.Onu düzeltince sorun halloldu çok şükür.Öpüyorum canım.

Adsız dedi ki...

Mehtap'cığım olmuş evet RSS de bloguma da ekliyorum hemen bu arada blogger profiline bir mail adresini ekle sana burdan ulaşmak durumunda kalıyorum. Aklında olsun en alttaki köpekbalığı şeysini kaldı onlar otomatik spam reklam atıyor bloglara sevgiler

Cocukla Cocuk dedi ki...

Ağzına sağlık çocukların çok güzel özetlemişler durumu. böyle bilinçli çocuklar görmek ayrıyaten mutlu etti tabi

Haccecan dedi ki...

Bunlar çocuk olamaz, biz büyüklerden daha büyük akıllılar bunlar, maşallah hepsine.