21 Ağustos 2008 Perşembe

Özenti, Gençlik Nereye Gidiyor? Boykot Ediyoruz.:(

Bir önceki yazımda taklitçilik konusunu ele almıştım.Şimdi bahsedeceğim konuda ona eş değerde olan ve gençlerimizi, çocuklarımızı kıskacına almış olan özenti konusunu anlatmak istiyorum. Ben ülkemdeki bazı durumlardan hiç hoşnut değilim.Çocuklarımızı yetiştirmek o kadar güç hale geldi ki, toplum olarak daha önce de bahsettiğim gibi üretmiyoruz,tüketiyoruz.Öyle ki gençlerimize topluma ait sunacağımız örnek olabilecek, gururlanacağımız şeyler yok denecek kadar azaldı.Bunda etken olarak da ben görsel medyayı görüyorum.Çocuklarımıza daha faydalı olacak, onları daha iyi yönlendirecek programlar göstereceklerine, ahlaksızca, kolay yoldan nasıl popüler olunur, nasıl lüks içinde yaşanır, zengin olunur bunlar aşılanıyor.Gençlik bunlara özendiği gibi; aklım bir türlü almıyor, anne ve babalarda bu tuzağa düşüp, çocukları o çarkın içine sokabilme hırsında oluyorlar.Nitekim de bazı gençlerimizin bu konuda sonları hüsranla sonuçlandı.Değer mi? Okuyup, ilim, irfan öğrenip, hanımefendi gibi, beyefendi gibi güzelce yaşasalar, bu vatana hizmet etseler ve de insanca, kültürel değerlerine, aile değerlerine, örf ve adetlerimize sahip çıkarak yaşasalar fena olmaz mı?

Bu konu burada belki tartışma konusu olabilir.Hani derler ya, "tuzu kuru konuşuyor" ama öyle değil.Belki çok şükür ben iyi durumdayım ama çocuklarımız konusunda endişeliyim.Çocuklarımızda bizim herşeyimiz.Hayatımız, canımız.Ben bu çarktan çocuğumu ne kadar uzak tutsamda, başaramayacağımı biliyorum. Çünkü çevreye özenti olayı burada ortaya çıkıyor.Sonra benim çocuğum benden gördüğü doğrulara ne kadar uyum sağlar onu bilemeyiz.Belirli bir yaştan sonra çevre daha çok etkili oluyor.Dediğim gibi görsel medya da bazı ahlaksız proğramlarda çocuklarımıza kötü örnek oluyor.Ben çalışan bir anneyim.Ben çocuğuma her yolu deneyerek televizyonun zararlarını anlatmaya çalışsam da, çocuk yine merakını yenemiyor ve evde yokken izliyor.Benim kızdığım durumlardan biride akşam gösteriliyorsa o programlar, sabah, öğlen, akşam tekrar tekrar yayınlanıyor.Özellikle yapılıyor.Başka türlü düşünemiyorum.Baş edemeyince de televizyonu bodrum katdaki depomuza indirdik.Boykot ediyoruz.Ya daha eğitici programlar, seviyeli, ahlaki değerlerimize, kültürümüze, örf ve adetlerimize uygun programlar sunulur ya da boykotumuz devam eder.sevgilerimle...
Bu konuyu ben başlattım ancak toplumsal bir sorun olarak gördüğüm için ben bunu blog oyununa çeviriyorum.Konumuz ÖZENTİ,GENÇLİK NEREYE GİDİYOR?Ben de bu konuda öğretmen arkadaşım Muhabbet Çiçeğim, Fikrimin İnce Gülü, Evrensel Çizgileri Sobeliyorum.

Not: Resim internetten alıntıdır.

19 yorum:

Gökkuşağının Rengi dedi ki...

Evet çok haklısın bu konuda.Hatta ben yeni neslimizin Ulu Önder atatürkü bile tam olarak tanımadığını düşünüyorum.Televizyonlarda hele öyle saçma programlar,yarışmalar varki.kısa yoldan nasıl köşe dönülür onlar anlatılıyor,aşılanıyor.Okumanın önemi arka planda kalıyor.Seninde yüreğine sağlık.
Sevgilerle öptüm.

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Canım, çok hak verdim yazını okurken. Maalesef çoğu gençlerin durumu bu. Mesleğim icabı onlarla yakından ilgiliyim. Biz eğitim verdikçe almamakta diretiyorlar. Bazı televizyon programları, diziler herşeyi başka kötü bir boyuta taşıyor. Engelleyemiyoruz.
Çok güzel bir konuya değinmişsin canım. Yüreğine sağlık. Öptüm

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Canım en kısa zamanda yanıtlayacağım. Öpüldün kocaman.

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Canım o kadar güzel bir konuya değinmişsin ki. Çocuklarımızı nasıl koruruz çok emin değilim açıkçası. Yasaklarla onları ancak bir yaşa kadar durdurabiliyoruz maalesef.

Bu konuda bir yazı yazmış idim zamanında. Lakin arkadaşım bana pas atmış, bunu da gole çevirmemek olmaz elbette. İncegülce bir şeyler yazarız biz de.:)

Gökkuşağının Rengi dedi ki...

Mehtapcığım bu arada bir ayrıntıyı es geçmişsin.Bende eğitimciyimde:))Yani öğretmenim bende.ama herhalde geçen yazında beni sobelediğin için yer vermedin:))Öptüm canım.

Kızıl dedi ki...

Merhaba canım, ne güzel bir konu. Son zamanlarda beni de rahatsız ediyor artık, daha doğrusu Alara büyüdükçe bu tür endişelerim daha da artıyor. Ne diyetim Tanrı sonumuzu iyi eder ve çocuklarımızı doğru yoldan ayırmaz inşallah. Görüşmek üzere canım, sevgilerimle...

Mehtap dedi ki...

Gökkuşağım, canım çok haklısın.Bende Atamıza olan sevgi ve saygının yok olduğunu,zamanla da gençlerimiz tarafından unutulmasından endişeliyim.Gerçekten gençlerimize eğitim ve kendi değerlerimizi veremiyecek toplum olduk.Siz eğitimciler bu konuya daha çok duyarlısınız.Allah sonumuzu hayırlı etsin.sevgilerimle.

Mehtap dedi ki...

Muhabbet çiçeğim, canım gerçekten endişelendiğim bir konu.Sonuçta bende bir anneyim ve ülkemide çok seviyorum.Uyanık olmalıyız.İstediğim çok da zor birşey değil.Sadece eğitime önem verilmesi,gençlerimizinde bunu almakta gönüllü olması ve kendi değerlerimize sahip çıkılması çok mu zor.Canım duyarlılığınız için çok teşekkür ediyorum.İnşaallah bu konuda aklımızı başımıza toplarız.Uyan Türkiye diyorum.sevgilerimle.

Mehtap dedi ki...

Muhabbet çiçeğim, canım gerçekten endişelendiğim bir konu.Sonuçta bende bir anneyim ve ülkemide çok seviyorum.Uyanık olmalıyız.İstediğim çok da zor birşey değil.Sadece eğitime önem verilmesi,gençlerimizinde bunu almakta gönüllü olması ve kendi değerlerimize sahip çıkılması çok mu zor.Canım duyarlılığınız için çok teşekkür ediyorum.İnşaallah bu konuda aklımızı başımıza toplarız.Uyan Türkiye diyorum.sevgilerimle.

Mehtap dedi ki...

İnce gülüm çok incesin teşekkür ederim.Gerçekten öyle.İşimiz çok zor.Allah yardım etsin.Umarım evlatlarımız;sağlıkla ve hayırlısıyla kendilerine, vatana,millete hayırlı birer insan olurlar.sevgiyle canım.

Mehtap dedi ki...

Gökkuşağım unuturmuyum.Sizler çok değerlisiniz.En kutsal meslek sizinkiler.İşiniz bu zamanda çok zor.Allah yardım etsin.Umarım yetiştirdiğiniz öğrencileriniz sizlerin gurur kaynağı olurlar.Doğru tahmin etmişsin canım aklımdan inan geçti.Ama bir önceki konuda sobelediğim için diğer arkadaşlarıma pasladım bu sefer.öpüldün sende.

Mehtap dedi ki...

Pandora canım,maalesef çok endişeliyim bende.Allah yardımcımız olsun ne diyelim.sevgilerimle.Seni ve Alara yı öpüyorum.

enn pasta dedi ki...

Mehtap'cığım,değindiğin kaygılara saygı duyuyorum.Benim görüşümü ,sana tepki şeklinde algılamadın değil mi? Orada tamamen genelleme söz konusu.Genelde aileler yığıyorlar çocuklarına herşeyi,sonra da "isteme" diyorlar.Bence bu baz alınmalı diye düşünüyorum.Yoksa bu asla senin fikrin yanlış demek değil (ki öyle bir lüks kimsede olamaz).Öpüyorum seni.

Mehtap dedi ki...

Canım asla. Düşüncelerinize saygı duyuyorum.Tabii ki önce ailede başlıyor herşey ama belirli bir yerden sonra aile çok zorlanıyor.Senin oğlun daha küçük büyüdükçe farklı şeylerle karşılaşabiliyorsun.Tamamen toplumsal sorun olarak gördüğüm için bu konuda birbirlerimizin fikirlerini almak istedim.Çok da iyi oldu.Cevapladığın için çok teşekkür ediyorum.Bende seni ve oğluşunu öpüyorum.Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

boykot etmemiz gerektiği konusunda çok haklısın bence.Tv hem ev içi iletişimi öldürdü hemde gereksiz bilgilerle dolu.Zamanımızı daha eğitici aktivitelerle geçirmeyi bilmeliyiz aslında ama bir bağımlılık halini aldı toplumumuzda.Kundaktaki bebek bile tv izliyor.ALLah sonumuzu hayır etsin :) sevgiler

Mehtap dedi ki...

Çok haklısınız Nur ablacığım,bizim zamanımızı düşünüyorumda çok değil 5-10 yıl öncesi yine de seviyeli proğramlar vardı.Bilmiyorum belki de bizler bilinçlimiydik.Benim kızım 4'e geçti çok da zeki çocuk.Hiç çalışmadan okumadan okul durumu iyi yine de ama kesinlikle ne ders çalıştırabiliyorum ne de kitap okutabiliyorum.Her sohbetimizin arasına izlediği karekterleri katıyor,sinir oluyorum.Çocukları gerçek yaşamdan uzaklaştırıyorlar.Daha eğitici ve bilgilendirici proğramlar olmadığı sürece bizde evde tv.bulundurmama kararı aldık.Eşimle biz zaten izlemiyorduk,sürekli okuruz.Çocuklarımı korumak adına.sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

LoLa dedi ki...

valla ben şimdiki gençlerden çok korkuyorum insani yönleri çok zayıf daha acımasız daha az inasncıllar değerlerde giderek yok oluyor maaesef

Feyza Fidan dedi ki...

Mehtapcım sonuna kadar katılıyorum düşüncelerine..Bazen çok endişeleniyorum çocuklarımız için, evimizde ne kadar eğitmeye çalışırsak çalışalım televizyonda kısacık bir anda seyrettiği bir kesit bile vermeye çalıştığımız şeyin allak bullak olmasına yetiyor..Ve şu çocuk dizileri adı altındaki Selenalar, perfinyalar..Tam anlamıyla rezalet..Rtük uyuyor kesinlikle...
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Çok güzel tespitlerin var ve ben bu nedenle gelecek nesiller için çok endişeliyim. Sonumuz hayrolsun. :(