Bugün de Safranbolu'da gezmiş olduğumuz Türk aile yapısını yansıtan kaymakamlar müzesinden bahsedeceğim. Aynı kültürün insanları olduğumuz için bu tür müzelere ülkemizin hemen hemen birçok yöresinde rastlamak mümkün doğal olarak. Ben yine de tarihi ve böyle kültürel yerleri gezmekden mutlu oluyorum.Çok cezbediyor beni. Daha önce de Ankara'da ve daha başka yerlerde gezdiklerimden bahsetmiştim. Geçmişe dönük yazılarımda resimler kaybolduğu için görselleri olmadan yazdıklarımın bir anlamı da kalmıyor maalesef. Çünkü yazdıklarım resimlerle özetleniyor, pekişiyordu.
Neyse, Safranbolu'da gezdiğim müzenin ayrıntılarını anlatacak olursam...Bu müzenin adı kaymakamlar müzesi imiş.Bu müze tabii bir dönemler Türk toplumunun geçmişini, kültürünü, yaşam şeklini ve geleneksel büyük aile düzenini yansıtan tasarımı ve mimarisi ile oldukça etkileyici doğrusu.
Bu sefer detaylı resimler de çekememişim. Ama çekmiş olduklarım kadarıyla müze hakkında edindiğim bilgileri aktarmaya çalışacağım.
Kalabalık ailelerin yaşamasına elverişli bir yapıya sahip olan bu gezmiş olduğumuz evde eskiden anne,baba,oğullar,gelinler,torunlar,halalar,teyzeler bir arada yaşadıkları için evlerini de ona göre tasarlanmış.Eski devirlerde dini ve geleneksel kültürümüzde ev dışarı kapalı olurmuş.Evin hanımları yabancı erkeklere görünmediği için haremlik ve selamlık olurmuş evlerin hepsinde. Yukarıda ki bölüm ise evin selamlık bölümünden bir örnek.
resim sırasına göre; Mutfaklar genelde evin orta katında bulunurmuş.Genellikle de yemekler mutfakta yenirmiş.Kalabalık ortamlarda ise üst kat mutfak ve misafirler için ayrılan haremlik ve selamlık bölümlerinde yenirmiş.
Ayrıca mutfağın bitişiğinde kileri de mevcut.Burada da mutfak için gerekli malzemeler ve yiyecekler saklanırmış.
Burasıda evin haremlik bölümleri.Evin bayan misafirlerinin ağırlandığı bölüm. Bu bölümde özel günlerde, düğünlerde giyilen kıyafetleride sergilenmiş.
Burada da dönme dolap hakkında bilgi alıyoruz.Evin harem bölümünden selamlığa hizmet için kullanılan bu dolaplara evin hanımları misafir için hazırlanan ikramları koyup, dolabı çeviriyor ve tık tık dolaba vurduktan sonra selamlık bölümünden ikramlar teslim alınıyormuş.
Evin orta katında mutfak bölümünde evin hanımları burada oturup, yemek ve ekmeklerini yaparlarmış.
her odalarında sedirli oturma düzeni, yer sofraları her odada yer yataklarının konulduğu dolaplar var.
Gelin odası.Evin her katında bulunan sofalardan odalara, mutfağa ve merdivenlere açılıyor. Sofalardan odaya girerken açılan kapıları, odanın içinin görünmesini engellemek amacı ile paravanla ayrılmıştır.
Haremlik bölümünden ikramların yapıldığı dönme dolabın selamlık bölümünden görünümü.
Burası da evin gelininin sandık odası, giyinme odası. Eskiden bir evde en rahat yaşam alanı sağlanmak için her detayların düşünülmüş olduğunu, şimdiki yeni çağımızın evlerinde de artık bu detayların düşünüldüğünü görüyorum.Demek ki inşaat sektörü geçmiş zaman kültürümüzden esinlenerek, o çağdaki evlerin modern hallerini sunmaya başladılar.İyi de ettiler doğrusu. Bir evin içindeki her detay bana göre büyük rahatlık.
Bu tür evlerde en önemli kısmı az kalsın unutuyordum.Dış kapılarda iki tokmak bulunurmuş.Kapıya gelen misafirin erkek veya bayan olduğu bu tokmaklara göre anlaşılırmış.
2 yorum:
umarım safranbolu evleri korunur hep bu evlerde en çok ilgimi çekenlerden biri dolaplardaki banyolardı...
Sevgili Mine sanıyorum korunur safranbolu evleri turistik olduğu için.Ben buraya resmini koymadım ama bizim de ilgimizi çekti odalarda bulunan dolapların içindeki banyo olayı.garipsedik açıkcası.küçücük bir banyo.Diyorum ya her detay düşünülmüş.sevgiler.
Yorum Gönder