12 Ocak 2010 Salı

Zamane Gençleri...



Yukarıdaki fotoyu yaklaşık bir yıl öncesi bir metro seyahatimde cep telefonum ile gizli çektim. Metroya, bulunduğum semtten bindim ve boş koltuklardan birine oturdum.Çantamdan kitabımı çıkardım okumaya başladım.Birkaç durak sonra bu genç kızımız bindi ve karşı koltuklarda boş yer olmasına rağmen bu şekilde yere oturdu. Benimde son derece rahatsız olduğum bir konu olması ve burada da paylaşırım düşüncesi ile çantamdan cep telefonumu çıkarıp, kitabımın üzerinden gizlice çektim. Boş koltukları da çekmek istedim ama dikkat çeker düşüncesi ile buna cesaret edemedim. Ama bahse konu olan olay için bir de kanıtım olmalıydı. Neyse, bu durum hemen hemen ne zaman metroya binsem karşılaştığım bir manzaraydı.Hatta grup halinde biniyorlar. Metro treninin köşelerinde bağdaş kurup, çember oluşturup oturuyorlar ve gerekli gereksiz mevzularda bağıra bağıra konuşuyorlar. Benimse ilgilendiğim konu hijyen konusu. Şimdi diyorum ki, bu gençler buranın temizliğine dikkat etmeksizin oturuyorlar. Halbuki düşünseler milyonlarca insan dışarıda her türlü mikrobun barındığı yerlerden geçiyor, dışarılarda tuvaletlere giriyorlar.Hatta yerlere tükeren mi ararsınız, çevreyi başka türlü kirleten mi ararsınız. Sokaklarda ne ararsanız mevcut. Bunları hesap edemeden oturuyorlarsa, eminim evlerine gidip üzerlerini değiştirmeden evdeki koltuklara da, hatta odalarındaki yataklarına kadar oturuyorlardır diye düşünmeden kendimi alamıyorum. Benim kızımda mı böyle olur acaba diye de endişe duyuyordum. Şimdilik birçok konuda titiz davranıyor ama arkadaş ortamı etkiler mi bilemiyorum. Geçen yıla kadar endişem bu yöndeydi. şimdi ise bu konularda da konuşarak, endişelerimden kurtulabileceğimi düşünüyorum.Çünkü İrem küçükken çok dağınık, temizliğe önem vermeyen bir çocuktu. İlk okul üçüncü sınıfa kadar böyle devam etti. Ama son iki yıldır derli toplu, temizliğe önem veriyor. Dolabının içi eskiden çok çabuk dağılırdı. Ama şimdi bakıyorum herşeyi muntazam bir şekilde yerleştirmiş. Odasını topluyor, yatağını düzeltiyor. odasının tozunu alıyor, mutfak işlerine bile ufaktan ufaktan girmeye başladı.İşyerime telefon açıp anne şunu yapayım mı? diye soruyor. Demek ki, bunlar olağan süreçlermiş. O nedenle endişelerim azaldı bahsi geçen konuda. İnşaallah, bu konuda kızıma güveniyorum. Herşey eğitimle ve konuşarak halledilebilir diye düşünüyorum...

Son zamanlarda kafamız o kadar yoğun ki, yazdıklarımı toparlayamadığımında farkındayım. Mevzu çok ama kafam inanılmaz yoğun. O nedenle yazdıklarıma yoğunlaşamıyorum.Bu arada kafa yoğunluğumuzda Allah'a şükür bizim için müspet durumlar.2010 yılında da Allah izin verirse hayatımızda önemli ve de inşaallah hayırlısı ile bazı değişimler olabilecek. Onun belirsizlikleri ve de heyecanından dolayı da durumu idare ediyoruz işte...Herkese sağlık ve esenlikler diliyorum...

14 yorum:

Gülen Tezer dedi ki...

Kafa yoğunluğunda bu kadar yazdıysan artık :) Nerelerdesin sen? İyi misin? O hayırlı haberi merak ettim, umarım bir an önce gerekleşir de biz de seviniriz.
Çok sık dışarı çıkamasam da ben de rastlıyorum bu gençlere, zaman zaman uyarıyorum da.. Neyseki dinliyorlar :) Sana neeeee be diyen çıkmadı henüz :P
O dağınıklığı bir de Erdim de görsen :( Kendi başlarının çaresine bakacak kadar toparlayabilseler arkalarını inan gerisi eksik kalsın..
Daha sık gel buralara.
Öpüyorum Mehtap'ım :)

Hayal Arkadaşlarım dedi ki...

Farklı olmak, dikkat çekmek adına yapılan davranışlar diye düşünüyorum. Aklı başında insan hele ki boş yer varsa niye gidip yerlere çöreklensin. Ergenlik psikolojisi..

Adsız dedi ki...

çocuklarımızın geleceği beni de korkutuyor inan..ama her şeyin elimizde olduğunu düşünüyorum..biz aba sarfedip,takip edip,yönlendirerek,tabii ki sıkmadan çocuklarımızı yanlış yollardan koruyacağız inşallah :(
hayırlı ömürler versin Allahım evlatlarımıza..

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

CAnım yaa aynı şeye dikkat etmişiz bak. Resime bakar bakmaz ilk dediğim ayy bu üzerini değişmeden direk evinin koltuğuna oturuyordur ıyy dedim. İş yerinde çocuklar yerlerde yuvarlanıyor bazen oyun oynuyorlar sözde. Diyorum oğlum yada kızım evinize gidince üzerinizi değiştirmeden oturmayın koltuklara. Ayy düşünüyorumda fena. Yerleri silip süpürüyorlar resmen. Milyonlarca mikrop var dediğin gibi yerde. İşte böyle evlere giriyor o mikrop. Ayy titiz olunca bak nasıl yazdıkça yazdım :)))
Sevgiler canım.

Unknown dedi ki...

Canım hakikaten yazdıklarında haklısın ama ben onların orada hijyeni düşündüklerini hiç sanmıyorum...

Bu arada kafandaki herneyse en yakın zamanda hayırlısıyla sonuçlanmasını dilerim arkadaşım.Sevgiler :)

Mehtap dedi ki...

Sevgili Gülenciğim ilgine teşekkür ediyorum canım.Kafa yoğunluğum olmasına rağmen burayı da ihmal etmek istemiyorum ama maalesef evde fırsatımda olmuyor.O nedenle sizlere de uğrayamıyorum.işyerinde fırsat buldukça okuyabiliyordum ve yazabiliyordum.

Evet haklısın gençleri uyarmak da lazım.belki de düşünemiyorlardır ama bugüne kadar ben cesaret edemedim.İrem'i geçen sene ve özellikle bu sene iyi görüyorum.tertip ve temizlik konusunda.çok daha iyi olacak gibi.biraz da sorumluluk konusunda kendini toparlasa, ders çalışmayı,okumayı çok sevmiyor.yazmayı ve resim yapmayı seviyor ama.buna rağmen dersleri iyi.çocuklar bu konuda da bizi çok üzüyorlar aslında.Neyse canları sağolsun buna şükür diyoruz.
sevgilerimle.bende seni öpüyorum canım.

Mehtap dedi ki...

Dilekçiğim haklısın.bende bunu düşündüm.özellikle o şekilde oturup bir de bağıra bağıra konuşup da etrafa duyurmaları anlattıklarını, tamamen dikkat çekmek için.İnşaallah onlar içinde geçiş dönemidir.sevgiler.

Mehtap dedi ki...

Amin Neyrancığım.İnşaallah sağlıklı, aklı başında nesiller yetiştiririz.sevgilerimle...

Mehtap dedi ki...

Muhabbet çiçeğim, okullarda da bu tür manzaralar çok yaşanıyor haklısın.mesela ayakları ile koşarken sıraların üstüne falan çıkıyorlardı.bizim çocuklarda onun üstüne oturmak zorunda da kalıyorlardı.okula gittikçe tanık oluyordum.bende sürekli İrem'i bu ve benzeri konularda uyarıyordum beni dikkate almıyordu ama yavaş yavaş önemsemeye başladı.titiz olmak iyidir ama.inşaallah kızlarımda titiz olurlar bizler gibi.sevgilerimle.

Mehtap dedi ki...

Asucuğum tabii ki düşünseler zaten oturmazlar.İnşaallah canım.aslında olayları kendi akışına bırakıp hayırlısını dilesem daha iyi ama hayırlısını diliyorum ancak kafamdan atamıyorum meseleleri.Bu da sanıyorum kendimi sevdiğim işlerime,hobilerime vakit ayıramamaktan olsa gerek.Onlar beni bayağı bir rahatlatıyordu aslında.Neyse sağlık olsun.sevgilerimle.hepinizi çok öpüyorum.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Dunya umurlarinda degilki. Hijyen dusunecek durumda olmuyorlar maalesef. Sorsaniz derlerki kafamda bi suru dusunecek sey var, derdim dunyadan buyuk derler (kendilerine gore buyuk). Hayata karanlik bakan genclerimiz cok maalesef. Farkli olduklarini dusunurler bu tur seyler yaparak. Egitim cok onemli dediginiz gibi. Anne olarak ustumuze dusen gorevi yapalimki cocuklarimiz basi bos olmasinlar.

Cocukla Cocuk dedi ki...

yazıklar olsun diyorum, ne anlama geliyor acaba bu saçmalık, ben de fotografı gorunce ilk olarak hijyen acısından dusundum kimbilir kimlerin tuvaletten cıktıktan sonra bastıgı yerler bu gençlerin oturdugu yerler offff..kendine nasıl bir imaj yapmaya çalışıyorsa artık...

Adsız dedi ki...

Seni mimledim canım, sayfama lütfen:)

Mehtap dedi ki...

Bende anlamıyorum bu gençleri.Bizim düşündüğümüzü düşünemeyecek kadar kafaları çalışmıyorsa, ne kendilerine de bu millete hayır gelir bunlardan.Allah ıslah etsin,akıl fikir versin inşaallah.yazık ki ne yazık maalesef...sevgiler.