23 Mart 2009 Pazartesi

Kurt Seyt ve Shura...

Sevgili Serap' ların düzenlemiş olduğu "Kitap Etkinliği" vesilesi ile sevgili Neva'lı Günler'in bana hediye etmiş olduğu Nermin Bezmen'in kaleminden bizlere sunulan "Kurt Seyt ve Shura"'yı geçen hafta bitirdim ve ancak yazabiliyorum. İnanılmaz sürükleyici ve de etkileyici bir kitap. Neva'lı Günler' e tekrar teşekkür ediyorum bu kitapla da beni tanıştırdığı için...

Kitap 1890'lı yılların Rusya'sı ile 1924'lerin Türkiye'sine kadar uzanan bir dönemin içinde, dramatik bir belgesel niteliğinde. Yazar uzun yıllar ve özenle yapmış olduğu araştırmalar sonucu yazmış olduğu bu romanda dedesi Kurt Seyt'in mücade dolu, aşk, hasret, hüzün dolu hikayesini bu kitabında ölümsüzleştirmiş. Kurt Seyt' in hikayesi öyle güzel yansıtılmış ki, adeta kendinizi olayların akışında yolculuk ederken bulacak kadar sürükleyici. Ayrıca kitap bize ilk etapta aşk kitabı imajı vermekle birlikte, 1890'lı ve daha sonraki yıllardaki Çarlık Rusya'sının son durumlarını, isyan ve ihanetlerin yaşandığı, halkın düştüğü acı dolu yaşamların,ailelerin parçalandığı, evlerinin, mallarının yağma edilip, toplu katliamların yapıldığı bir dönemi de bize yansıtırken insanın etkilenmemesi imkansız. Dahasında Kurt Seyt'in bütün bunlardan kaçması sonucu, onun izinden Türkiye'nin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerine de tanık oluyoruz.

Romanı, büyük bir heyecanla, sonsuz bir zevkle ve yine gözyaşları ile okudum. Herkese de tavsiye ediyorum. Gelelim şimdi de konusuna;

Kurt Seyt Mirza Eminof' un servet ve ünvanla doğan en büyük oğludur. Oğlununda kendisi gibi asker olmasını istediği için 12 yaşında askeri okula yazdırır. Seyit cesur, hırslı ve yakışıklı bir gençtir.Çar Nicolas'ın Muhafız Alayında Üsteğmen iken, Shura ile de tanışır. Shura ile tanışmasından iki yıl sonra Rusya' da Bolşevikler tarafından çıkarılan isyanda Çar'ın Muhafız Alayında Komutan olmasından dolayı ölüm listesinde adı yazılıdır. Seyt bu zaman zarfında Shura'sını da unutamaz ve onu da yanına alarak oralardan uzaklaşma çabasına girer. Uzun bir maceradan sonra Shura'sına kavuşur. Shura'yı alıp yakın arkadaşı Celil ve onun kız arkadaşını da yanlarına alarak ailesinin yanına gider. Ancak baba Eminof Rus gelinini eve kabul etmez. Bunun üzerine Seyt, Shura ve arkadaşları bir süre bağ evinde kalırlar. Bu arada Seyt için tehlikede adım adım yaklaşmaktadır. Seyt babası ve ailesi ile vedalaşamadan buruk bir hüzünle, hasretle oradan uzaklaşmak zorunda kalır ve Türkiye'ye kaçar. Türkiye'ye gelirken yanında getirdiği bir cephane dolusu silahı Kuvayi Milliye ordusuna teslim etmiş ve Türk halkının sevgisini kazanmıştır.

Shura ise onaltı yaşında muhteşem güzelliği, beklentisiz aşkı ile Seyt' in dünyasına girip aynı macera da bir daha asla göremeyecekleri vatanlarının, ailelerinin, yaşayamayacakları geçmişlerinin hasretlerini birbirlerinin aşkları ile dindirmeye çalıştılar. daha sonra Shura' nın Rusya'dan İstanbul' a gelen yakınlarının kendisini bulması ile Seyit ve Shura'nın ilişkilerinde yanlış anlaşılmalar, ihanetler, kırgınlıklar ve kısa süreli ayrılıklar yaşandı.Bu zamanla birbirlerinden uzaklaşmalarına aynı zamanda da birbirlerinden kopamamalarına kadar sürdü. Bu arada Seyt bir evlilik yaptı ancak bu evlilikte Shura' da bulduğu aşkı, ruh bütünlüğünü yakalayamadı. Shura ise Fransız bir kaptanla birliktelik yaşadı zaman zaman. Adam Shura'yı Fransa'ya götürmek istiyor ancak, Shura Seyt'ten uzaklaşamıyor. Seyt' de Shura ile aynı acıları, sıkıntıları yaşıyor. Her ikisi içinde iyi olacağını düşündüğü ve kendi hayatlarına devam edebilmek adına Shura' yı çok seven adama kendi elleri ile, mutlu edeceğine garanti alarak teslim ediyor.
Hikaye' nin devamını da merak ediyorum. Gerçek yaşanmış öyküler her zaman benim ilgimi çekmiş ve etkilemiştir. O nedenle bundan sonrasında da Kurt Seyt' in ve Shura' nın hayatını okumayı düşünüyorum...Sevgilerimle...

12 yorum:

Imge dedi ki...

Şimdi sırada "kurt seyt ve murka" var o zaman mehtap, değil mi? onu da çok seveceksin eminim.

Ben de çok önce okumuştum bu iki kitabı ve bayılmıştım.

meleklerim ve ben dedi ki...

Konusu çok güzel.Ben de çok severim gerçek hayat öykülerini okumayı.
Teşekkürler tavsiyen için Mehtap'cım.

Mehtap dedi ki...

Sevgili İmge,
Kurt Seyt ve Murka henüz elimde yok ama ilk fırsatta alıp okuyacağım tabii ki.bende devamını çok merak ediyorum doğrusu.sevgiler canım.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Dilekçiğim,
seninde beğeneceğine eminim canım.Mutlaka okumanı tavsiye ediyorum.sevgilerimle.Haa! bu arada ben şimdi Fikriye hanım'ı okuyorum.Yanılmıyorsam sen bu kitabı okumuştum değil mi?sevgiler.

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Güzel bir kitaba benziyor. Konusu sürükleyici. Aklımda mutlaka kalacak bu kitap canım. Paylaşımın için sağol. Öpüldün.Sevgiler.

SMİLENA dedi ki...

BENDE ÇOK SEVİYORUM NERMİN BEZMENİN KİTAPLARINI PAYLAŞIMIN İÇİN TEŞEKKÜRLER.
GÜZEL BİR HAFTA DİLİYORUM MEHTAPÇIM
SEVGİLERLE

zuzuların annesi dedi ki...

Ah mehtapcım anılarıma yolculuk yaptırdın beni...Hımmm hazır aklıma gelmişken yazayım bir ara sayfama,Nermin Bezmen'in bendeki yerini...Bende bütün kitaplarını okumuş ve çok sevmişimdir...Madem bunu okudun devam kitabını da oku lütfen(Murka)Eminim onuda beğeneceksin...Sevgiler canım...

Moonish (moonsun) dedi ki...

Mutlaka okunmali oyleyse :)) Kocaman sevgiler benden sana sevgili Mehtap :)

Cocukla Cocuk dedi ki...

benim de en cok etkilendiğim kitaplardan biridir ve nermin bezmen hayranı olmamı sağlayan:))ikinci kitap murka ve sonrasında bunlardann bapımsız iki kitap olan da Sır ve Aurora'nın incilerini mutlaka ama mutlaka okumanı tavsiye ederiz.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Nermin Bezmen tüm kitapları okumaya değer.
Paylaşımın için teşekkürler.
Bunu okumamıştım sanırım sıraya girecek.
Sevgiler...

Mehtap dedi ki...

Arkadaşlar yorumlarınız için teşekkür eediyorum.Öyleyse nermin Bezmen'in diğer kitaplarını da mutlaka okuyacağım.öncelikle murka yı almam gerekiyor.sevgiler hepinize.

Üfürükten Prenses dedi ki...

Bu kitabı çok merak ediyorum..
Nermin Bezmen'in şurada bahsettiğim iki kitabı okudum..

http://ufuruktenprenses.blogspot.com/2009/02/sr-ve-aurora-nn-incileri-nermin-bezmen.html

Ama herkes bahsi geçen kitabı övüyor..
En kısa zamanda okuyacağım..