30 Ocak 2009 Cuma

Sevgiyle Özgüven!..

En son bu kitabı okudum ve bitirdim. Ben de zaten okuduğum kitaplar üzerine de birşey yazdığım için bu kitaba da değinmeyi düşünüyordum. Bu arada blog dünyasında yeni tanıştığım sevgili Ceyda arkadaşım bloglar arasında dolaşan "Okuduğunuz ve elinizin altında bulunan bir kitabın 161.sayfasının 5.cümlesini yazın" konusunda mimlemiş beni. Sevgili Ceyda' ya teşekkür ediyorum.

Öncelikle kitabın konusu ile ilgili olarak düşüncelerime değinmek istiyorum. Çocuklarımıza karşı her zaman sevgi ile yaklaşmalı, onları dinlemeli, karşılıksız, koşulsuz sevmeliyiz. En önemlisi onların da bir birey olduğunu unutmamalı, duygu ve düşüncelerine, değerlerine önem vermeliyiz. Onları sevgi, saygı, hoşgörü çerçevesinde özgüven kazandırmak için tüm desteğimizi sağlamalıyız. Maalesef daha önceki mim konulu yazılarımda da belirttiğim gibi mükemmeliyetçilik takıntım olduğu için çocuklarımı yetiştirirken de bu özelliğimin hezeyanına uğradığımı düşünüyorum zaman zaman. Bu nedenle arada bu tür kitaplar okumak beni kendime getiriyor. Bildiğimiz de olsa doğruların farkında olmamızı sağlıyor. Kesinlikle el altında olması ve zaman zaman okunması gereken kitap türlerinden.

Çocuklarımız bizim gelecekteki modellerimizdir. Bir çocuk ileri de yetişkin bir birey olduğunda anne ve babalarından almış oldukları davranışları ve karekteristik özellikleri taşırlar. O nedenle çocuklarımıza en iyi model olabilmek ve çocuklarımızı yetiştirirken saygı, sevgi, güven ortamına dikkat etmek gerekir.Uzmanlar anne baba "ne ekerse, onu biçer" diyor. O nedenle bu konu da hassas davranmalı, çocuklarımıza örnek olacak olumsuz davranışlardan sakınmalıyız. Sigara içen bir anne baba çocuğuna sigaranın zararlarını anlatırken ne derece etkili olabilir ki. Çocuklarımızı sabırla dinlemeyi bileceğiz. Eğer biz çocuklarımızı dinlemez ve onun düşüncelerine duygularına ortak olmazsak, çocuklarımız bunu dışarıda mutlaka bulur. Onları dinleyen birileri mutlaka olur. Ama bu çocuklarımızı dinleyen ne kadar güvenilir olur, orasını bilemeyiz. O nedenle başkaları değil, çocuklarımızı en başta biz dinlemeliyiz. Daha çok yapılan hatalardan biri çocuklarımızı dinlemiyor ve "ben çocuğumu anlamıyorum" diyoruz. Dinlemeden anlamak mümkün mü? Tabii ki mümkün değil. Çocuklarımızı dinlemediğimiz gibi kendi bildiğimiz doğruları o tazecik beyinlerine doldurmaya ve almak istemese de zorla kabul ettirmeye çalışıyoruz. Kitabın yazarı sayın Mahmut Açıl "zararın neresinden dönülürse kardır" diyor. "Çocuklarınıza davranışlarınızla örnek olun ve en önemlisi de davranışlarınızla onları karşılıksız sevdiğinizi hissettirin" diyor.

Kitabımın bitimi ile denk gelen bu mim konusunu yazmadan önce belirtmek istediğim birşey var. Benim bu kitabım bu sefer 160 sayfalık bir kitaptı. Ben de o nedenle 160.sayfanın son cümlesini yazmayı uygun buldum. Kitabın sonlarına doğru genel olarak eşlerle ve aile içi olan iletişimde sevginin beş diline de değinmiş. O nedenle konumuz çocuklarımıza sevgiyle özgüven kazanımı iken, eşler arasındaki iletişimde dikkat edilmesi gereken hususlara da değiniyor ve "Her eş, kendisinin ve eşinin kişilik yapısını bilmeli, zayıf ve güçlü yanlarını tespit etmeli, özellikle sevgi dilleriyle ilişkilerini düzenlerken, eşinin hangi desteğe, değişime ve gelişime ihtiyacı var, tespit etmeli ve ona nasıl yardımcı olacağını öğrenmelidir" diyerek kitabı sonlandırıyor yazar.

20 yorum:

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Ne güzel bir kitapmış.Bende alayım sıraya koyayım. Alıyorum sürekli ev kitap doldu :)))
Ama güzel bir konu.Paylaşımın için sağol canım. Öptüm çok.

Adsız dedi ki...

Kitapçı raflarında hep gördüğüm bu kitabı senin de tnıtımında sonra almaya karar verdim, teşekkürler.

Ceyda Türkgeldi dedi ki...

nekadar güzel bir kitap seçmişsin.
keşke her anne,baba sizin kadar duyarlı ve araştırmacı olabilse.ozaman yeni nesilin nasıl sağlıklı beyinleri ve özgüvenleri yerinde olur ve başarılı işlere imza atarlar. tebrik ediyorum seni.
ama bunların yanında da Allah tüm evlatları ana-baba sözü dinleyenlerden, vata millete hayırlı vicdanlı evlatlar nasip etsin.seninkileride canım.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Muhabbet Çiçeğim,
bence de bu tür kitaplar okumalıyız ama kitapların hepsi de birbirinden güzel, daha doğrusu okumak güzel.O nedenle bende doyamıyorum kitaba.sevgiler canım.bende seni çok öpüyorum.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Kitap Kurdu,
Bildiğimiz doğruları hatırlamamızı sağladığı için okumak bana iyi geliyor.Çocuklar büyüdükçe sorunlar da büyüyor diyorlar ya,çok doğru.O nedenle onları sağlıklı ve rahat bir şekilde atlatmak adına da okumak iyi gelir diye düşünüyorum.Tavsiye ederim canım.sevgiler.çok öpüyorum.

Mehtap dedi ki...

Ceydacığım,
çok teşekkür ediyorum canım.güzel düşüncelerin için.Ben de Allah'tan vatana, millete,aileye ve kendine de hayırlı ve vicdanlı olan bir birey olmayı nasip etmesini diliyorum tüm evlatlara.Bu güzel temennilerine AMİN diyorum canım can-i gönülden.sevgiler.çok öpüyorum.

SMİLENA dedi ki...

çok güzel bir kitapmış sende çok güzel anlatmışsın canım arkadaşım.çok iyi bir anne olduğun belki.hele iki çocuk annesi olmak iki kat çaba demek.
sevgilerle...

Unknown dedi ki...

17 yaşımdan buyana sevgiye dair okadar çok kitap okudumki..anne oldum.çocuklarım için okumaya devam ettim.ancak dediğiniz gibi,yapımdaki mükemmeliyetçi tutum zaman zaman ön plana geçiyor.okumaya yoğunlaştığım zaman bi çok konuda kendimi frenleyebiliyorum.sanırım başucu kitabı yakıştırması bu tarz kitaplar için.geçen hafta arkadaşımın önerdiği bir kitabı alacaktım.yanına bunu da eklesem iyi olacak galiba:))
sevgilerr..

GeCe dedi ki...

güzel bir kitap doğrusu ben de sizin gibi düşünüyorum bu bağlamda çocukların yanlışları tavırları aslında ailesinin nasıl biri olduğunu gösteriyor. Mesela gecen gün markette eşim şu olaya tanık olmuş bana anlattı. Biz yeşil sebze meyve suyunu çok severiz ve içeriz. Eşim onu alırken bir anne yanından geçmiş ve ardında iki çocuk. Geçerken ıyy sebze suyu demiş. Çocuklar da ıyy iğrenç demişler. En basit örnek bu oysa hem leziz hem sağlıklı bir içecek.

Primarima dedi ki...

Valla bu mimde herkeze gayet hoş cümleler çıkdı tek kelek cümle bende bulunuyor demekki....artık benim şamsımmı bilmem:)
Güzel bi kitap okuyorsunuz.

pelince dedi ki...

Kitap çok güzelmiş bende okumak isterim..Önerin için teşekkürler...

Sevgiler.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Ne kadar zor bir insan yetiştirmek ona hekedeceği bir yaşamı vermek.
Sizler çok güzel yetiştirmeye çalışıyorsunuz, tüm çocukların hakkı ama çok anne sadece besleme, berınma ihtiyaçlarını karşılamakla annelik vazifesini yapıyorum zannediyorlar.
Bu arada sizin uyku merasimine de bayıldım! çok benziyorlar bu tatlı şeyler birbirlerine.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Mehtap'm canım nasılsın seni çok özledim 21 şubatta Allah nasip ederse nişanım var bitanem.Çok telaşlı ve heyecanlıyım.

... dedi ki...

bir çocuk anne babadan ne gördyse ilerde de o davranışları tekrarlar bu yüzden anne babalar neden çocuğum böyle oldu yerine çocuğuma bu davranışı kazandıracak ne yaptım diye kendilerini sorgulamalıdırlar.
bir de en güzel dil tatlı dildir diye boşuna dememişler çocuklar tatlı dille terbiye edilebilirse böylelikle hayata pozitif bakan ve gelecekten umutlu olan gençler yetişir.

zuzuların annesi dedi ki...

Mehtapcım bende okumuştum bu kitabı
Ve bence de sevgi herşeydir:))
Bu arada mimlemiştim ben seni görmedin sanırım:))Sevgiler canım...

Mehtap dedi ki...

Sevgili Smilena,
canım teşekkür ediyorum.Sen de çok iyi bir annesin canım.yavrularınla birlikte sağlıklı,huzurlu bir ömür diliyorum.sevgiler.
-----------------------
Sevgili Gönüldeneledökülenler,
çok haklısınız.Çocuk yetiştirmek çok ince ve hassas konu.Evet bence de başucu yapılması bu tür kitaplar için de geçerli olsa gerek.sevgiler.
------------------------
Sevgili Gece,
çocuklar hakikaten anne babaların modelleridir.Bir anne baba çocuklara bu şekilde örnek olmamalı.Hatta sofra da bile beğenilmemiş bile olsa yemek çocuklara hissettirilmemeli.Onlar da beğenmedik diye çıkabiliyor ortaya.sevgiler canım.
--------------------------------
Sevgili PrimaRima,
bu bir oyun sonuçta.Kitabın tamamı önemli tabii ki... bu tür kitapları okumayı da seviyorum canım.sevgiler.
--------------------------
Pelinciğim,
evet güzel bir kitap canım.tavsiye ederim.sevgiler.
-----------------------------
Sevgili Nur Ablacığım,
hoşgeldiniz.Uzun bir süre yoktunuz.özlettiniz kendinizi.İşte dediğiniz gibi elimizden geldiğince çabalıyoruz.Çocuklarımızı yetiştirirken.Umarım vatana,millete ve ben kendilerine de hayırlı bir birey olmalarını diliyorum tüm yavruların.Uyku merasimlerimizi sormayın.Yavru annemde hafta sonları kalıyor.Anneanne benim uykum geldi hadi gidelim yatalım diye onu kaldırıp,kısa bir süre sonra da uyuyormuş.Bizde ise bizi uyutuyor önce bebişim yaaa.

Mehtap dedi ki...

Canım Royalım,
çok sevindim tatlım.ben de seni merak etmekteydim ancak evde MSN başına oturamıyorum uzun süredir.Tebrik ediyorum tatlım.Allah tamamına erdirsin.herşey gönlünce olsun canım arkadaşım.Mutluluklar dilerim.sevgiler çok öpüyorum seni.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Banucuğum,
Evet Sevgi herşeydir arkadaşım.Mim konusunu da görmedim canım.uğramıştım halbuki sana.Tekrar bakıyorum tatlım.sevgiler.

Fatma Dinç dedi ki...

merhaba canım güzel kitap güzel anlatım tabi alınır sağol canım:)mutlu hafta dilerim

Mehtap dedi ki...

Sevgili Fatı Ablacığım,
size de mutlu haftalar diliyorum.sevgiler.