2 Ocak 2009 Cuma

Hürrem' in Masalı Mutlaka Okunmalı...

Tarih okumayı seven arkadaşlarımın beğeneceğinden emin olduğum inanılmaz güzel ve de sürükleyici bir kitaptan bahsedeceğim şimdi de. Adı "Bir Hürrem Masalı"

Ben geçmişimizi ve de önemli şahsiyetlerin hayat hikayelerini okumayı çok seviyorum."Bir Hürrem Masalı" da Kanuni Sultan Süleyman'ın rus asıllı ikinci eşi.Kitabın içeriği hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.Hürrem Sultan Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı İmparatorluğunun Haremine Köle olarak getirilir.O dönemin padişahları eşlerinide bu haremden seçebilirlermiş.Kanuni Sultan Süleyman ilk eşi Gülbahar' ı sevmesine rağmen annesinin zoru ile haremden bir kadın seçer. Daha çok erkek çocuğuna sahip olup, imparatorluğa yeni şehzadeler kazandırmak için.Hürrem Sultan'da Haremden kurtulup sultanın gözdesi olmak için çeşitli entrikalara başvurur.Konuyu kısa tutacağım.O entrikaları kitaptan okuyabilirsiniz.Bu entrikalar sonucunda emellerine kavuşur.Kanuni Sultan Süleyman'ın gözdesi olmayı başarır.Öyle ki Kanuni Sultan Süleyman'ın gözü Hürrem'den başkasını görmez.Hürrem Sultan'ın her dediğini yapar,her söylediği şeylere inanır, Hürrem'in her çevirmiş olduğu entrikalarına alet olur.Hürrem Kadınlığını kullanarak Sultan Süleyman'ın gözünün kendisinden başka birşey görmemesini sağlar.Öyle ki en güvendiği, saydığı veziriazamını ve hatta öz oğlunu öldürmeye kadar giden Hürrem aşkı bana göre imparatorluğun sonunu da getirmiştir.Hürrem'se başından beri Osmanlı İmparatorluğuna ve Sultan Süleyman'a kin, nefret duymaktadır.Ama otuz yıldan uzun bir süre öyle güzel oyun oynar ki, Sultan Süleyman Hürrem'in de kendisine aşık olduğuna inanır ve de ona sadık olduğuna.Gün gelir benim senden başka güveneceğim kimsem yok diyebilecek bir duruma gelmiştir.Hürrem Sultan'ın akıl almaz entrikalarını okuyunca hayretlere düşmemek imkansız.Hürrem Sultan öleceği vakitlerde de Kanuni Sultan Süleyman'a "hayatım boyunca senden ve imparatorluğundan nefret ettim.Umarım II.Selim'le imparatorluğunda yok olur" der.Çocuklarını bu oyunlarına alet etmekten dahi çekinmeyen Hürrem Sultan kendi öz oğulları Beyazıt'ın ölümüne sebep olacağını bile bile Beyazıt senin değil,veziriazamının oğlu der.En büyük oğulları II.Selimse Hürrem'in Sultan Süleyman'dan sonra birkaç kez Harem'in bekçisi kızlarağası ile birlikteliklerinden olabilme ihtimali olan ve sorumsuz, alkolik bir şehzadedir.Aklı başında, iyi yetişmiş, karekter sahibi iki oğlunu Hürrem'in entrikaları ile öldürttürür.İlk oğlu Mustafa ilk eşi Gülbahar'dan olma oğludur. Osmanlı İmparatorluğu için çok büyük kayıptır Mustafa'nın öldürülmesi.Beyazıt' ta Mustafa kadar olmasa' da doğru, dürüst, karekter, sorumluluk sahibi ve imparatorluğa yaraşır bir padişah olma özelliğine sahip bir şehzadeydi,Mustafa gibi.Fakat Hürrem Sultan' ın amacı İmparatorluğun yok olması olduğu için Kanuni Sultan Süleyman'a aklı başında şehzadelerini yok ettirip, seçim şansı bıraktırmayıp, belki de Başka bir soydan olan II.Selim'i ölümünden sonra imparatorluğun başına getirtmiştir.Zaten Osmanlı İmparatorluğun da ondan sonra çöküş yaşanmıştır.II.Selim alemlerde,keyifte,hep sarhoş gezen bir padişah olmuştur.

Yukarıdaki kitabı okuduktan sonra padişahların hayatını daha çok merak eder oldum.Bize okulda anlatılanlardan daha fazlasını öğrenmek istediğim için Hürrem Sultan' ı okuduktan sonra da evimizde mevcut olan "Osmanlı Padişahları Albümü" nü de detaylı bir şekilde okuyacağım.

18 yorum:

SMİLENA dedi ki...

bir ara çok okumuştum bu tarz kitapları-safiye sultan 1,2,3 nurbanu,kiraze ve şimdi hatırlayamadığım birkaç tane daha.şimdi ayşe kulinin yeni kitabını okumaya başladım"umut".çok hoşuma gitti.güzel dileklerin için ayrıca çok teşekkür ederim...

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Bende var bu kitap en yakın zamanda okuyacağım umarım :))
Kitap çoğaldı elimde . Beğendikçe alıyorum :)
Paylaşımın için sağol arkadaşım. Çok öptüm.

Mehtap dedi ki...

Smilena canım, bende seviyorum bu tür kitaplar okumayı.Ayşe Kulin'in hemen hemen her kitabını okudum.Bu son kitabı Umut'u bende çok okumak istiyorum.sevgiler.

Mehtap dedi ki...

Muhabbet çiçeğim canım başladığında göreceksin inanılmaz sürükleyici bir kitap.Benimde elimde çok çoğaldı kitap.Kızımın odasında kapının arkasında boydan boya kitaplık mevcut ve her raf kitap dolu.Kızımın öğretmeni geldi ve kitaplarımızı çok beğendi ve ne kadar çok kitap var dedi.İki kitap verdim ve beğendiği kitapları da okudukça kızımla göndereceğim.Dediğin gibi canım bende burada siz değerli blogcu arkadaşlarımdan,başka yerlerden duyduğum kitapları da alıyorum onca kitaplarımız olmasına rağmen ve daha da almak istiyorum.Dolayısı ile sayıları artıyor.Paylaşmak güzel tatlım rica ediyorum ben de seni çok öpüyorum.

Derin Sularda dedi ki...

Bir kitabı okumadan önce hakkında yazılan yorumları okumak çok hoşuma gidiyor, bu anlatımdan sonra bu kitabı okumakta şart oldu..
Sevgiler.
Dilek

Unknown dedi ki...

Vayy hakikaten de sevdiğim tarzda bir roman. Ben de okuyayım, elimdekiler bitince. Ben severim tarihi romanları zaten oldum olası ilgili çeker, Nurbanu Sultan, Kiraze falan bu tipte romanlardı. Olayları hikaye tadında daha rahat öğreniyorsun hem ii oluyor. İyi okumalar.

Adsız dedi ki...

Mehtapcım nasılsın canım arkadaşım.Yeğenlerim nasıl?Sevgiyle kucaklayıp öpüyorum.Bu kitabı iş yerinde kaçamak okumak ne zevkli olur.

Mehtap dedi ki...

Canancığım bende nurbanu,kiraze ve senin blogda bahsetmiş olduğun Mevlana celaleddin ruminin eşi saime sultan mıydı onları çok okumak istiyorum elimdekiler bitince.dediğin gibi hikaye tadınca okununca kalıcı oluyor.sevgiler canım sana da iyi okumalar çok öpüyorum.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Dilek öncelikle ziyaretin için teşekkürler.Haklısın bende blogdaşlarımın bloglarındaki tavsiyeler üzerine çok kitap okudum.Öncelik sırasını onlar aldı. o nedenle evimde daha okunmamış çok kitap var.Bende bu yüzden paylaşmak istiyorum okuyup beğendiğim kitapları.Sevgiyle kal canım.

Mehtap dedi ki...

Sevgili Royalım canım, iyiyim çok şükür.Sende iyisindir umarım.Tatlım yoğunluğumdan dolayı bilgisayar başına bir türlü oturamadım.Öyle olsa MSN'den de yazışırdık zaten seninle.En kısa zamanda ziyaret edeceğim seni de tatlım.Bizde seni çok öpüyoruz.sevgiyle kal güzelim.

Cocukla Cocuk dedi ki...

romanlaştırılmış tarihleri seviyorum, okulda öğretilenlerden çok daha keyifli. Bu kiatbı da mutlaka okumalıyım, tam benlik yazdıklarına göre

meleklerim ve ben dedi ki...

Ben de çok severim böyle kitapları okumayı mehtapcım.Bu kitabı da okumuştum.Bir de tavsiyem olacak bizi yöneten devşirmeler diye bayağı kalın bir roman var orda da padişahların hayatları çok detaylı anlatılıyor.Güzel bir kitap tavsiye ederim...
Öptüüüm....

Mehtap dedi ki...

Sevgili çocukla çocuk,
bende beğeneceğine eminim.Romanlaştırılmış kitapları bende çok seviyorum.Mutlaka okumanı tavsiye ederim.sevgiler.

Sevgili Dilekçiğim,
Okudun demek.Bizi yöneten devşirmeleri de mutlaka okuyacağım.teşekkür ediyorum canım tavsiyen için.sevgiler.bende seni öptüm.

Mehtap dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ELİF dedi ki...

ne entrikacı bır kadınmış bu hürrem..
neden gercek yüzünü görememiş,herhalde öyle inandırmışki onu sevdıgıne öyle işler yapacagına akıl erdırememiş herhalde.
bu kitabı okumamıştım ama en kısa zamanda alıpta okumalıyım..
öyle kişilikte insanlar şuan bile mevcut..keşke olmasalar hiç...
sevgılerle mehtapcım...

Mehtap dedi ki...

Elifciğim, kitabı okudukça da sinirden kahroldum.Kanuni Sultan Süleyman'ı açıkcası çok zayıf karekteriz ve aciz buldum.Hürrem ölürken bile oynadığı son oyununa da kanarak Hürrem'in emellerini yerine getirmiş oldu.Halbuki etrafındaki insanları zorla konuşturup,gerçekleri öğrenebilirdi.Kanuni Hürrem'den sonra 5 yıl yaşamış ve 5 yıl içinde bile Hürrem'in itiraflarına inanmamış.Bununla ilgili hallüsinasyonlar bile görmüş.okunmaya hakikaten değer bir kitap.sevgiler canım.

zuzuların annesi dedi ki...

Bende yazdım okunacaklar listeme teşekkürler Mehtapcım:))

tinimini hanım dedi ki...

Bunuda okudum,sende süper anlatmışsın valla,kalemine sağlık.Tam kafa dengisin gibi geldi:) okuduğumuz kitaplar hep aynı....