20 Kasım 2009 Cuma

Poğaça Sever misiniz?

Sevgili çocukla çocukta, ekmek makinasında pastane yapımı poğaçaların fevkalede olduğunu okuyunca bende denemek istedim.Doğrusunu söylemek gerekirse her tür tarifleri denememe rağmen yumuşak poğaçalar yapamıyordum.Hamuru mayaladığım halde çok da yumuşak olmuyordu. Buna rağmen çok da kötü olduğu söylenemezdi. Ancak benim teyzemin çok güzel poğaçaları olurdu. Çocukken yediğim halde tadı damağımdadır hala. Teyzem sırf süt ile mayalardı ve yumuşacık ve de içi pamuk gibi olurdu. Lezzetini zaten söylememe hiç gerek yok. Bende teyzemin tarifi dahil birçok tarife göre yaptığım da aynısını yakalayamadım hiçbir zaman. Bunu arkadaşlarımla paylaştığımda onlarda poğaçaları yapıp fırına vermeden önce tepside de bi 15-20 dakika daha mayalamam gerektiğini söylemişlerdi. Sevgili çocukla çocuğun tariflerinde onların da tepsiye poğaçaları yapıp koyduktan sonra 15 dakika fırına vermeden önceden beklettiklerini okudum. Hem bu ince ayrıntıya dikkat etmemle, hem de ekmek makinasında mayalanmasının da etkisiyle sanıyorum hayatım boyunca ilk kez o inanılmaz lezzetteki poğaçaları yapabildim sonunda. Sevgili çocukla çocuktan ilk kez poğaçaların yüzeyine pekmez sürüldüğünü de öğrendim. Bende evde keçiboynuzu pekmezinden sürdüm.
O nedenle yüzeyi tam pastane vari bir poğaça oldu.Birde sadece birkaç dakika önce alsaydım çok daha şahane olacaktı. (Ayrıca tek tepsiye sığdırmak istediğim için hamurlar birbirine yakın pişti, o nedenle birbirlerinden ayırmak zorunda da kaldım.)Ama olsun buna rağmen lezzetinden hiçbir şey kaybetmemiş oldu. Zaten önemli olanda lezzeti değil mi?Pardon damaktan çok görüntüye önem veren bendeniz poğaça da lezzet aradığım için böyle düşünüyorum.Herkese de tavsiye ederim.Poğaçaların ayrıntılı tarifi içinse çocukla çocuğu ziyaret edebilirsiniz.Sevgilerimle.Herkese sağlık ve esenlikler diliyorum...

10 yorum:

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Ellerine sağlık Mehtap'cım,
gerçekten çok güzel görülüyorlar.
Çok ta severim ev poğacasını, eh fena da yapmam, pekmezden gelen güzelliğide ayrı olmuş.
Segiyle...

ceyt dedi ki...

poğaça nefis görünüyor.ellerine sağlık canım.
sevgiler...

Adsız dedi ki...

tatlım hafta sonu girdi araya sabah veriyorum inşallah salı günü ulaşır sanırım

ELİF dedi ki...

Bir bayram gülüşü savur göklere, eski zamanlara gülücükler getirsin öyle içten samimi, gözyaşlarını bile tebessüme çevirsin. İyi Bayramlar.

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Poğaçaların üzerine pekmez sürme fikri çok güzel, simite de sürerlermiş.
Poğaçayı mutlaka deneyeceğim. Sağol Mehtap'cım.
Bayramın kutlu olsun bu arada:)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

iyi bayramlar canım..
sevgiler güzellikler diliyorum.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

iyi bayramlar canım..
sevgiler güzellikler diliyorum.

cecilia dedi ki...

poğaçaya bayılırım, özenle yapılmış sımsıcak ev poğaçasının yeri de apayrıdır hani, bende pekmezi simit için kullanadıklarını biliyordum poğaçalara da denemek lazım mersi paylaşım için :)

SMİLENA dedi ki...

of of mis gibi olmuş.yakın olsaydık gelirdim inan....

Mehtap dedi ki...

Sevgili ceyt hoşgeldin,
teşekkür ediyorum canım.sevgilerimle.
******

Sevgili Fulya,
ne demek.keşke sizin bütün aktivitelerinizi,becerilerinizi deneyebilsem.hepsini yapamazsam da sizlerden de çok şey öğrendim ve aklımın bir köşesinde.Bazı eski yazılarınıza link veriyorsunuz ya,hemen hatırlıyorum zaten.paylaşımınız için ben teşekkür ediyorum.sevgilerimle.
********

Sevgili Yaşamın kıyısında,
teşekkür ediyorum.ama demek ki güzel yapıyorsunuz sizin tarifi de denesem diyorum.Bizimle birgün paylaşırsanız tarifi sevinirim.özellikle biz çalışanlar için kahvaltılığın vazgeçilmezidir de.pastaneden alınanlarla ev yapımını bir tutamam doğrusu.hem hijenik açıdan nasıldır, neler katılıyordur değil mi ama.sevgilerimi yolluyorum Nur Ablacığım.
***************

Elif'ciğim
sana da iyi bayramlar canım.sağlık ve esenlikler diliyorum ailen ile birlikte.
*****************

Sevgili Nunu,
sana da ailen ve tüm sevdiklerinle birlikte iyi bayramlar ve sağlık ve esenlikler diliyorum.
***********

Sevgili Özlem,
sende hoşgeldin, seninde bayramın kutlu olsun canım.
evet pekmez sürme işini de sevgili çocukla çocuktan öğrendim bende.bundan sonra bütün poğaça ve türevlerinde sürmeyi de düşünüyorum.çok hoş çünkü.sevgilerimle.
************

Sevgili cecilia,
sende hoşgeldin.Evet bende özenle yapılmış ev poğaçasına bayılıyorum.Simitte kullandıklarını da ben sizlerden öğrendim.Birbirimizden ne çok şeyler öğreniyoruz değil mi?Bende teşekkür ediyor, sevgilerimi yolluyorum.
************

Semra'cığım,
keşke ne iyi olurdu.seni ağırlamak beni de mutlu ederdi sevgili arkadaşım.İnşaallah birgün kısmet olur.öpüyorum tekrar.sevgilerimle.